Werkgelegenheid creëren met je droom

15 september 2017

Het verhaal van Jan Hof (39) is rond. Hij genereert inkomen met zijn droom: een bijdrage te leveren aan een compassievolle samenleving. Jan laat zien dat je idealisme en zakelijkheid kunt combineren. Een mooie opsteker voor iedereen die ook in dat proces zit. Het concept voor Maatschappelijke Startups creëert nieuwe werkgelegenheid voor mensen die vanuit het hart, talent en passie willen werken.

Maatschappelijke startups als resultaat

Het verhaal begon in 2013 toen hij afscheid nam als ambtenaar.

De afgelopen jaren heeft hij zich werkende weg een positie weten te verwerven als verbinder in het sociale domein. Jan verbindt burgers met ambtenaren (de leef- en systeemwereld, zoals hij het zelf graag noemt) door ze te laten werken aan een gezamenlijke droom, onderbouwd met een maatschappelijke businesscase. Hij doet dat inmiddels als onderdeel van het expertisecentrum De Lerende Samenleving waarmee al werkende praktijkcases in de gemeenten Ede, Oss en Rheden zijn gerealiseerd. De werkende principes die daaruit zijn ontstaan vormen nu de grondslag voor nieuwe maatschappelijke startups.

Het kost tijd

Had het sneller gekund? “Met de kennis van nu zeg ik ja, maar alles heeft waarde gehad en mij gebracht waar ik nu ben. De ontwikkeling van Publieke Veranderaars, CRKL, het Shared Value Centre en het expertisecentrum De Lerende Samenleving passen in dat plaatje. Met de jaren kijk je steeds scherper naar jezelf.”

Je hebt weleens gezegd: ik ben een verbinder, maar met verbinden verdien je geen geld. Hij lacht. “Nu wel. Samen met en door anderen heb ik geleerd vanuit innerlijke bron te werken aan een gezamenlijke droom. Dat duurt veel langer dan je zou willen en ik zou dat nog veel meer willen doen. Pas als je in verbinding werkt met jezelf komt er ook een geldstroom op gang.

Ik blijf mijzelf ontwikkelen. Mijn valkuil blijft dat ik de neiging heb te veel voor anderen te willen doen, waardoor die achterover gaan leunen. Daar heb ik binnenshuis veel minder moeite mee. Daar stel ik vaker kaders.”

Vertrouwen in jezelf is de sleutel

Hoe kijken ze thuis terug op de afgelopen jaren? “Dat moet je aan mijn vrouw en dochters vragen. Het is in ieder geval een traject met vallen en opstaan geweest. We kijken samen op een andere manier naar het leven. Ik vind het mooi dat ik de kinderen vaker kan zien. Zij bepalen toch voor een groot deel de dynamiek in mijn werk.” Aan dynamiek ontbreekt het niet in Huize Hof. Binnenkort wordt het gezin uitgebreid met een grote jonge hond en twee poezen. “Daar is nu ruimte voor.”

“Voor mijzelf kan ik zeggen dat ik steeds meer durf te vertrouwen op mijn innerlijke kompas. Het geeft veel zelfvertrouwen als het lukt om in verbinding met jezelf ook inkomen te genereren. Ik ben er trots op dat ik daarmee zelfs nu anderen in staat kan stellen hetzelfde te doen.”

Werken in netwerken avant la lettre

In 2018 start een leergang via de VNG waar het expertisecentrum ook een bijdrage aan levert. De verwachting is dat steeds meer gemeenten interesse krijgen in de aanpak. Wil jij daar een rol in spelen? Jouw maatschappelijk initiatief verduurzamen? Of een maatschappelijk project starten waar je ook jouw droom realiseert? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Jan Hof, tel. 06-52773643 of bezoek een van de WIN Start-up Meetings die Jan elke laatste vrijdag van de maand organiseert in De Boecop. Werken in netwerken avant la lettre.

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha