Kerstgedachten

20 december 2016

“Wars van zorgwekkende ontwikkelingen, zoals de verkiezing van Donald Trump, werken we door aan structurele verandering van onderop. Binnen de werkelijkheid die zich ontwikkelt lijkt dat de meest effectieve weg. Maar eerlijk is eerlijk: het tempo waarin negatieve zaken zich ontwikkelen, is voorlopig hoger dan dat wij nieuwe kansen kunnen uitbouwen.” Het zouden mijn woorden kunnen zijn, maar het is smaakmaker Henk van Arkel die dit schrijft.

Henk werkt al meer dan vijfentwintig jaar via STRO (“locally focussed, globally connected”) stug door aan een circulair geldsysteem. Vijfentwintig jaar! Je zou er moedeloos van worden.

Een bewogen jaar

“Er is veel dreiging in de maatschappij. Het kost weinig moeite om je daardoor te laten beïnvloeden. Maar ik kies ervoor optimistisch te zijn, zonder naïef te zijn”, zegt Typhoon. Met hem zijn er veel meer mensen die hunkeren naar een verhaal dat niet uitgaat van het slechte van de mens. Veel mensen zijn bereid zijn hun steentje bij te dragen, zoals Marya Yaqin, die een geweldige conferentie over sociale innovatie organiseerde. Het is niet de enige conferentie met toekomstverhalen die volle zalen trekt. Het grote publiek wil echt wel. Waarom lukt het dan niet en hebben roeptoeters vooralsnog het gelijk aan hun kant?

Voor een structurele verandering is een hele lange adem nodig. De transitie duurt 10-15 jaar zeggen de geleerden en we zitten er middenin. In zo’n periode gebeuren er gekke dingen. Het is een clash tussen de leef- en systeemwereld. We hebben er allemaal mee te maken en je krijgt er geen energie van. Reorganisatietrajecten van twee jaar, bedrijven met een prachtig MVO-beleid die er in de uitvoering een potje van maken. Politici die overduidelijk kiezen voor korte termijn kiezersgewin, ondernemers die met de toverwoorden duurzaamheid en participatie alleen maar denken aan hun eigen portemonnee. Werkgevers die met een paar medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt denken dat ze sociaal ondernemer zijn. Je zou er moedeloos van worden.

Met lichtpuntjes

Soms word ik dat ook, maar stoppen is geen keuze. Als werken in netwerken een way of life is geworden dan ga je natuurlijk door. We zien in praktijk dat het werkt en dat zijn lichtpuntjes. Daar word ik ongelooflijk blij van. Opstekers zijn ook de Challengeprijs Innovatief in Werk die we hebben gewonnen en het manifest Iedereen aan de slag van de flexbranche.

“Juist nu is er behoefte aan een radicaal ander verhaal over de mens, de waarde van werk en over de vraag wat vooruitgang überhaupt is”, zegt Rutger Bregman. Ik hoop dat hij naar het WIN Werk(t) Festival wil komen voor het #arbeidsmarktdebat en samen met ons een volgende stap wil zetten. Als meer mensen bereid zijn uit hun hokje te stappen, woorden omzetten in daden, samen willen werken in netwerken en vooral doorzetten, dan gaat het lukken!

Henk van Arkel vraagt om een stevige eindejaarsdonatie. Typhoon wil spreken voor de genuanceerde meerderheid. Rutger Bregman wil het gesprek aan over de waarde van werk. Drie mooie kerstgedachten waar ik mij graag bij aansluit: WIN WIN WIN.  Ik wens je fijne feestdagen toe en een heel genuanceerd nieuw jaar.

Irmgard Bomers is initiatiefnemer van WIN (werken in netwerken) en blogt iedere maand over actuele zaken die haar werk raken. 

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha