Gaat UnlocQed voor een ommekeer zorgen?

12 juli 2020

Samen met Murat Ersoy staat Mahir Özdemir aan de wieg van UnlocQed, een platform dat meer talent een kans wil geven om aan de bak te komen. De vergelijking met The Voice is snel gemaakt: kandidaten kiezen op het platform zelf het moment waarop ze hun persoonlijke data zichtbaar maken aan potentiële werkgevers. Het voorkomt vooroordelen op basis van wat dan ook. Het is verleidelijk om te denken dat problemen die de mannen zelf ervaren op de banenmarkt de basis vormen van dit idee, maar dit is te simpel gedacht.

UnlocQed gaat over een fundamenteel andere manier van werk organiseren.

Weconomics

Mahir: “Unlocqed komt uit het brein van Murat. Ik heb hem ruim drie jaar geleden ontmoet in Rotterdam tijdens een Weconomics Blockchain Organiseren Workshop. Hij heeft ervaring in de recruitmentmarkt en ik heb een sales achtergrond in de consumentenelektronica.  Als geboren en getogen Brabander ben ik al jaren geleden in aanraking gekomen met design & business thinking en als partner betrokken geraakt bij Weconomics, het concept van Eindhovenaar Paul Bessems voor een meer duurzame welvaart. Door mijn kennis en ervaring in te zetten voor de ontwikkeling van UnlocQed kan ik een concrete bijdrage leveren aan meer duurzame arbeidsrelaties. Technologie en met name blockchain speelt daarin een centrale rol.  Daarmee kun je ook de governance tussen bedrijven onderling organiseren. UnlocQed maakt het mogelijk om meer intrinsieke arbeidsrelaties aan te gaan. Je kiest bewust voor elkaar, als werkgever/werknemer, maar ook werkgevers onderling kunnen hun werk flexibel organiseren. Het platform brengt, zonder onbewuste vooroordelen, mens en arbeid bij elkaar.”

Hoezo duurzaam?

Door blockchain gaan er toch juist banen verdwijnen? “Daar ben ik het niet mee eens. Blockchain maakt het juist mogelijk om de mens veel meer centraal te stellen in het werk. De aard van het werk gaat door blockchain wel veranderen. De bekende kreet ‘sharing is caring’ slaat nu vooral op materiële zaken, maar zal evolueren. Hoe zuur deze periode voor velen op de arbeidsmarkt ook is; het is ook het moment voor bewustwording dat kapitaal te veel waarde heeft ten opzichte van arbeid. We moeten voortbouwen op het goede van het zakelijk denken, maar meer mensen laten profiteren van de opbrengsten/het surplus. Het betekent in feite dat je dankzij blockchain in minder tijd je inkomen kunt verdienen als je het werk slimmer organiseert. Als organisatie en als individu.”

Een ommekeer?

Mahir woont en werkt in Rotterdam, maar hij voelt zich wereldburger. “Rotterdam was destijds een pragmatische keuze. Ik moest voor mijn werk bij Dyson veel in Amsterdam en Antwerpen zijn. Mijn vrouw werkt er en mijn dochter gaat er nu naar school. Voor mijn eigen werk maakt het niet meer uit waar ik woon.”.

Het is te hopen dat Mahir met zijn visie op de toekomst van werk en UnlocQed daadwerkelijk kan bijdragen aan een omkering van de arbeidsmarkt. Als je openstaat voor ander werk, dan kun je daar ook zelf aan bijdragen door een profiel aan te maken op Unlocqed. Het platform is uniek vanwege het minimale gebruik van cookies. Je kunt rustig rondstruinen op het platform zonder angst te hebben lastig g gevallen te worden met advertenties en andere spam-berichten. Je persoonlijke gegevens blijven vertrouwelijk totdat jij anders beslist.

Irmgard Bomers is schrijver van o.a. Wat een geluk, een lifehack voor je werk en initiatiefnemer van WIN, de proeftuin voor de toekomst van werk

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha