Woondromen in Wateringen

WOONDROMEN VERLENGD T/M 17 JULI

Juni is traditioneel de maand waarin veel aandacht is voor architectuur. Een mooie gelegenheid om samen met de ontwerpsector, het onderwijs en cultuurpartners de innovatiekracht en kwaliteit van architectuur te vieren.

In Wateringen gebeurt dat tot en met 17 juli onder de noemer “Woondromen”.
Op creatieve wijze worden verleden, heden en toekomst van wonen verbonden.
Aan de expositie ligt de historie van de Hofboerderij zelf en de aanpak van architect Jan van Beurden ten grondslag.

Via kunstobjecten, foto’s, woonboeken, presentaties, film, muziek, verhalen, rondleidingen, lezingen, een fietstocht én een dromenvanger worden bezoekers van jong tot oud geïnspireerd en uitgenodigd om hun ideeën en wensen voor de toekomst van wonen in Wateringen te delen. De toegang is gratis maar reserveren van de inspiratiesessies wordt op prijs gesteld.

Programma in de Hofboerderij

4 jun t/m 7 juli Expositie Woondromen
elke za en zo 13.30-16.30 uur

Voorwerpen en foto’s uit het verleden en heden met werk van beeldend kunstenaars Wieke Terpstra, Jacqueline Tijssen en Antoinette van Beurden. De toekomst wordt verbeeld met projecten van woonpioniers en een dromenvanger, gemaakt door de kinderen van de Zonnewijzer. Bezoekers worden uitgenodigd om hun eigen woondroom te delen met anderen.
Exposanten:
Antoinette van Beurden uit Schipluiden met objecten uit haar serie ‘de futuristische stad’. Wieke Terpstra uit Den Haag met ruimtelijk werk van staal en Jacqueline Tijssen uit Nieuwegein met keramiek rond het thema ‘huizen’.

4 , 5, 10  juni en 17 juli Presentatie Het Hof van Wateringen
14.30 uur

Eric Luiten (HVWK) vertelt op humorvolle wijze over de ontwikkeling door de eeuwen heen in aanwezigheid van ‘ooggetuigen’. Gevolgd door een rondleiding voor de liefhebbers. Ondertussen kunnen kinderen bouwen aan hun eigen woondroom en het resultaat exposeren.

18 juni, 3, 9 en 19 juli Jan van Beurden als inspiratiebron
14.30 uur

Zoon Peter van Beurden en Irmgard Bomers (bewoner van Het Huis van Van Beurden) gaan onder de titel Werk in uitvoering op 18 juni en 10 juli in dialoog over de visie van Jan van Beurden op het wonen van nu: kleiner en meer gemeenschappelijkheid; mét oog voor sociale, cultuurhistorische en economische belangen.
Dochter Mieke van Beurden vertelt op 3 juli het verhaal over het huis dat de naam draagt van haar vader, maar niet door hem is gebouwd. En op 9 juli licht Irmgard Bomers waarom dit feit haar heeft geïnspireerd tot haar woondroom Het Hof van Van Beurden.

19 juni  Van Beurden Architectuurfietstocht
11.00-15.00 uur
Een fietstocht voor het hele gezin, met startpunten in Schipluiden en Wateringen langs tientallen werken van Jan van Beurden. Onderweg halteplaatsen waar met infoborden een toelichting wordt gegeven bij aantal stedenbouwkundige projecten en privé woningen, waaronder zijn enige werk dat op de Monumentenlijst staat (Huisje Groot-Genoeg).
Deelname gratis

25 juni en 16 juli De kunst van co-creëren
14.30 uur
Co-creatie is een vorm van samenwerking waarbij deelnemers invloed hebben op het proces en het resultaat. De totstandkoming van Woondromen is een voorbeeld hiervan. In een inspiratiesessie laten Terry van der Heide (groepswonen) en Antoinette van Beurden (beeldende kunst) de deelnemers ervaren wat dit betekent vanuit een verschillend perspectief.

26 juni Inspiratiesessie e aarde op de werelderfgoedlijst
14.30 uur

Ondernemer Henry Mentink hekelt de aarde als verdienmodel en vertelt hoe je succesvol zaken kunt doen als je inziet dat alles met elkaar verbonden is  Hij vertelt over zijn recente wandeling naar UNESCO in Parijs die de internationale pers haalde.

2 juli Inspiratiesessie Erfgoed als identiteitsdrager
Volgens de nieuwste beleidsinzichten is Monumentenbeheer meer dan enkel behoud.
Architect René Hoek vindt dat erfgoed hét fundament voor transformatie is en legt uit waarom.

Wie was Jan van Beurden

Gemeentearchitect Jan van Beurden maakte samen met burgemeester Meissen en Bart Beukers deel uit van ‘het Directorium’ dat zeer bepalend is geweest voor de ontwikkeling van het na-oorlogse Wateringen. De huidige inrichting van het Hofpark was een van zijn laatste wapenfeiten voor zijn pensioen. In 2020 is met een verhalenavond in Het Huis van Van Beurden hier aandacht aan besteed. In 2021 is via een rondwandeling in Wateringen Het Werk van Van Beurden onder de aandacht gebracht en de link gelegd naar de actuele wooncrisis, die ook vraagt om creatieve oplossingen en vergezichten. De expositie Woondromen is het sluitstuk van het drieluik rond Jan van Beurden en, wat betreft de samenstellers, de start van een nieuw perspectief op wonen in Wateringen, waarin verleden, heden en toekomst op een unieke manier zijn verbonden.

Organisatie

Eric Borggreve (CRW), Eric Luiten (HVWK), René Hoek (FormHet) en Irmgard Bomers (WIN).
mmv Westland Cultuurweb, BIZ Wateringen, Kinderdagverblijf ZON, Westlands Museum en vele anderen.

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha