Het pad naar impact maken

20 maart 2022

Tijdens zijn studie Economie ging het alleen maar over cijfers en geld. Als commerciële jongen vond Erwin van der Zwaag dat geen probleem. Hij startte zijn loopbaan bij PostNL en Nationale Nederlanden, maar ervaarde te weinig ruimte ‘als jonkie’. Hij wilde meer impact maken en bijdragen aan een betere wereld. Nu is hij op zijn dertigste eigenaar van verschillende bedrijven en heeft hij zijn eerste succesvolle innovatie verkocht.

Idealen

“Ik doe bewust veel verschillende activiteiten en droom ervan dat zo te houden. Nieuwe initiatieven bedenken is mijn ding en daardoor blijf ik scherp. Mijn ideaal is om een aantal goedlopende bedrijven te hebben en zelf tijd te hebben om als mentor anderen te helpen het beste uit zichzelf te halen. Dat vind ik superleuk en daarom ben ik met Powerful Projects gestart. In mijn vrije tijd ben ik ook bezig met een startup incubator voor migrant ondernemers.”

Schaalbaarheid

De meeste aandacht genereert Erwin op dit moment echter met zijn Buffertrottoir. In Zevenhuizen ligt sinds enkele maanden het eerste fietspad met zijn uitvinding. Het idee komt voort om zijn wens als ondernemer om iets beet te pakken dat schaalbaar is. Te veel duurzame initiatieven sneuvelen volgens hem omdat ze een te klein probleem willen oplossen of niet schaalbaar zijn. “Ik wandelde bij mij in de buurt, keek om mij heen, zag al die grijze trottoirtegels en dacht: het is in ieder geval schaalbaar.” Zonder enige kennis van zaken ging hij aan de slag. Een half jaar later was Waste Works een feit. Zijn bedrijf dat gemeentes helpt om klimaat adaptief te worden op een circulaire manier.

Wat was ik naïef

Een successtory, maar natuurlijk is de realiteit weerbarstiger. “Geld is best een dingetje; vooral mentaal. Je kunt het niet in je eentje. Waar vind je mensen die je kunnen helpen? Hoe houd je focus met al die verschillende activiteiten en hoe kom je de markt op? Wat was ik naïef toen”, zegt Erwin nu. Hierover vertelt hij tijdens de bijeenkomst van Binckse Toekomstmakers op 8 april. En hij daagt de deelnemers uit om problemen die zij in de praktijk ervaren, als het gaat om impact maken, ter plekke op te lossen.

Er zijn nog een paar plaatsen vrij. Vrijdagmiddag 8 april 15.30-18.00 uur zijn we te gast bij de Haagse Milieu Services.
Meld je aan via kip.binckhorst@gmail.com

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha