Voorpublicatie | Futureproof samenwerken

30 oktober 2019

Op 20 november verschijnt ‘Wat een geluk, een lifehack voor je werk. Een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van de proeftuin voor de toekomst van werk. Het boekje bestaat uit drie delen: IK, WIJ, IK & WIJ. Je kunt nu al een hoofdstuk lezen uit deel 3 (IK & WIJ) Futureproof samenwerken.

Rond de boekpresentatie is een mooi programma samengesteld. Je kunt erbij zijn en ervaren wat winwinwin in de praktijk betekent.

Futureproof samenwerken

Vrijwel iedereen is voor samenwerken, maar in de praktijk is het lastig als je niet bewust bent van elkaars 20% (IK & WIJ). Je kunt erop vertrouwen dat 80% al bestaat. Als je die in beeld hebt dan maak je als groep het verschil en benut je optimaal de toegevoegde waarde die iedereen inbrengt. Elke bijdrage (tijd/kennis, geld, goederen) is evenveel waard. Een winwinwin samenwerking heeft een beginwaarde van 3 x 20 = 60% en een eindwaarde van 100%. Over de verdeling van de gecreëerde meervoudige waarde maak je met elkaar afspraken. Futureproof samenwerken gaat dus over co-creatie. Een samenspel tussen complementaire krachten, waarbij je rekening houdt met elkaars belangen, met meervoudige waardecreatie als doel. Bij co-creëren in de context van de lifehack geldt:

  • Dat het niet over anderen gaat
  • Iedereen is deel van én draagt bij aan de oplossing
  • De formatie is tijdelijk (3 tot 6 maanden is het meest praktisch)

Het werken in dergelijke formaties voorkomt polariseren of polderen. Je gaat pieken. Doordat je stap voor stap voorwaarts beweegt in wisselende formaties, wordt er beter geluisterd naar elkaar en is het risico op het verspillen van tijd, geld of vertrouwen beperkt.

Weetje: vijandigheid tussen groepen kan alleen worden opgelost met een gezamenlijk doel.

Lees deel 4 van de 6 voorpublicaties: Een nieuw perspectief

————————————————————————————————-
Op 6 november verschijnt deel 6 van de 6 voorpublicaties: Wat een geluk

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha