Lifehack | Zo simpel is het

7 september 2020

Het boek Wat een geluk, een lifehack voor je werk‘  maakt je leven als werkende een stuk simpeler. In drie delen (IK, WIJ, IK & WIJ) ontdek je stap voor stap hoe je betekenisvol kunt samen werken in de snel veranderende wereld. Hieronder lees je een hoofdstuk uit deel II: Zo simpel is het (or in English: Lifehack It’s that simple).

Zo simpel is het

In de Griekse oudheid was het getal drie het toppunt van volmaaktheid. Je ziet het terug in populaire woordgroepen als ‘hiep hiep hiep (hoera)’ en ‘dromen, durven, doen’. De drie eenheid win-win-win is de kern van de lifehack.

Voor het bereiken van succes of resultaat (hoera!) vormt het Pareto-principe – ook wel de 80/20 regel genoemd – de basis: 80% van alle resultaat komt door 20% van de oorzaken. Dat kan jouw eigen 20% zijn, maar ook dat van jouw organisatie/bedrijf of stad. Het is maar net wat de context is; vanuit welk perspectief je kijkt. Voor het realiseren van doelen die je eigen individuele belang overstijgen, zijn minimaal twee anderen nodig. Om een groep in beweging te krijgen is een kritische massa van 20% voldoende. Elke groep kent ook tegenstanders en mensen die geen mening hebben. Als de groep tegenstanders groter is dan 20%, dan is het doel niet haalbaar. De neutrale middengroep gaat namelijk vanzelf meebewegen met de voor- of tegenstanders. Dit is de traditionele manier waarop dingen gebeuren, maar dat creëert nog geen win-win-win situatie.

Buiten de bekende hokjes en bubbels vindt innovatie plaats en kun je met veel minder energie, tijd en kosten impact realiseren, resultaten boeken en geld verdienen.

Weetje: geef niet te snel op: drie pogingen is het minimum.

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha