TranQozy – interview met Tudor van Hoenselaar
TranQozy. Dit ene zelfbedachte woord zegt veel, zo niet alles, over Tudor van Hoenselaar (27). Hij laat zich niet snel gek maken. Rust en gezelligheid vormen de basis in zijn leven, maar dat neemt niet weg dat hij grote ambities heeft. Stap voor stap bereikt hij op eigen wijze zijn doel. Daarbij schuwt hij niet om onderweg te experimenteren.
De weg die hij bewandelt is uniek. Van een Venrays jongetje dat zich snel verveelt op school en liever lol trapt tot een super gemotiveerde Hbo-student die van plan is om met zijn creativiteit de wereld een stukje mooier te maken. Via Media Design niveau 4 en een jaartje HBO Communicatie “te weinig creatief voor mij” landt hij in Amsterdam bij Academie Artemis.
Praktisch
Tudor houdt er niet van om het zichzelf makkelijk te maken. Tijdens de eerste lockdown gebruikte hij een schoolopdracht om op zoek te gaan naar zijn eigen authenticiteit door voor hem onbekende technieken los te laten op zijn archief van ruim 10.000 persoonlijke foto’s. Het resultaat is fascinerend.
Eind januari deed hij een creatief voorstel aan de gemeente Amsterdam om de stadsvervuiling aan te pakken. Weliswaar in het kader van een studieopdracht, maar hij wil er serieus werk van maken. Hij ziet kansen om jongeren te activeren iets aan hun gedrag te doen. Niet door met de vinger te wijzen, maar door ze instrumenten in handen te geven waardoor ze als vanzelf mee gaan werken aan een oplossing. Het tekent hem dat hij de telefoon pakt als hij ziet dat bij de visboer tegenover hem piepschuim de gracht in waait. Ook aarzelt hij niet om jongeren aan te spreken die op een parkeerplaats vuil uit de auto gooien.
Natuur als basis
Als er iets is dat hem frustreert, dan is dat het gebrek aan respect voor de natuur. Gevoel voor de natuur en natuurlijk leiderschap heeft hij van huis uit meegekregen. Hij kan makkelijk verbinden en ziet snel kwaliteiten in anderen. Daarbij wordt hij geholpen door een goed taalgevoel en bedenkt hij graag nieuwe woorden. TranQozy is zo’n woord, een samenvoeging van tranquila en cozy. In het hoesje van zijn telefoon zit een gedroogd blad in de vorm van een hart. Een paar jaar terug gevonden in de Zwitserse bergen. Eén blik op het blad zorgt ervoor dat hij offline is.
Alhoewel hij ondertussen een aardige studieschuld heeft opgebouwd, maakt hij zich geen zorgen als het gaat om werk/opdrachten te vinden. Hij maakt o.a. deel uit van PointForward.design, een collectief dat vanuit een van zijn concepten is opgezet tijdens een vrijwillige stage bij Nouch. Het lukt hem om in het nu te leven en daar zullen velen jaloers op zijn.
Dit is het 1e interview in een serie van Irmgard Bomers over jongeren en hun kijk op de toekomst van hun werk.