Smaakmaker Gonnie
Binnenkort neemt Gonnie na 21 jaar afscheid op haar werk. Ze had het al langere tijd niet naar haar zin en behoefte aan een nieuwe uitdaging. Die heeft ze gevonden in de Caballerofabriek, een bedrijfsverzamelgebouw in Den Haag. Ze levert hand-en-spandiensten aan verschillende ondernemers.
Zo simpel is het
Door gewoon binnen te lopen, zichzelf voor te stellen en te vragen of ze iets kan betekenen heeft ze zelf in korte tijd werk voor vier dagen geregeld. Op de netwerkbijeenkomst van I’M BINCK heeft ze gepitcht, want ze heeft nog meer collega’s die graag iets anders willen doen. Ze staat ondertussen op een flyer om sociaal vergaderen te promoten en op LinkedIn circuleert een foto van haar met minister Hugo de Jonge. Wie moeite heeft met zichtbaarheid en zichzelf profileren kan een voorbeeld nemen aan Gonnie. De onbevangenheid waarmee ze iedereen tegemoet treedt is ontwapenend. In korte tijd is ze een van de bekendste verschijningen in de fabriek geworden.
Wat maakt Gonnie zo bijzonder?
Gonnie weet wat ze wil. Tot aan de minister heeft ze laten weten dat haar grote wens is een maatschappelijke rol van betekenis te vervullen tussen gewone mensen. Gonnie is namelijk verstandelijk gehandicapt en heeft tot op heden in een sociale werkplaats gewerkt. Daar was ze behoorlijk op uitgekeken, want ze weet al lang dat ze veel meer kan.
Gonnie heeft het geluk een begeleider te hebben die het lef heeft om zaken onorthodox aan te pakken. Elly Grevers is coördinator arbeid & zorg bij Philadelphia. Ze heeft haar bureau verruilt voor een flexplek in de fabriek en Gonnie gewoon meegenomen. Elly verstaat de kunst om niet over haar cliënten te praten, maar ze overal bij te betrekken en te stimuleren om zelf de kastanjes uit het vuur te halen.
Win–win–win
Niet alleen Gonnie en de ondernemers die ze helpt zijn blij. Gonnie’s aanpak heeft er in korte tijd al toe geleid dat een ministerie een geplande conferentie verplaatst naar de Caballerofabriek. Elly ziet haar droom om haar cliënten veel meer met hun talent te laten doen dichterbij komen. Philadelphia kan zich als organisatie ermee profileren en voor de Binckhorst draagt het initiatief bij aan een authentieke, circulaire en inclusieve gebiedsontwikkeling. Een mooi voorbeeld van meervoudige waardecreatie en een bewijs dat een win-win-win aanpak loont.
Gonnie en Elly zijn 20 november bij de boekpresentatie van Wat een geluk, een lifehack voor je werk. Een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van de proeftuin voor de toekomst van werk. Voor meer informatie: e.grevers@philadelphia.nl. Hoe het nu met Gonnie gaat? Lees het vervolg.