Lifehack | Luchtballonnen doorprikken

12 augustus 2020

Het boek Wat een geluk, een lifehack voor je werk‘  is een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van de proeftuin voor de toekomst van werk. Het boek bestaat uit drie delen: IK, WIJ, IK & WIJ. Hieronder lees je een hoofdstuk uit deel 3 (IK & WIJ): Luchtballonnen doorprikken.

Luchtballonnen doorprikken

Het realiseren van doelen gaat over vertrouwen, tijd en geld. Vanuit vertrouwen werken is iets anders dan naïef zijn. Iedereen is gevoelig voor mooie beloften. Duurzaamheid, inclusiviteit en zelforganisatie zijn populaire thema’s, omdat er eenvoudig geld mee te verdienen is. Je kunt erop vertrouwen dat 80% van alle proposities die hierover gaan alleen een korte termijn eigen belang dienen. Op zich is hier niets mis mee, maar het houdt de status quo wel in stand. Dus ook je eigen (werk)patroon.

Het is daarom handig als je snel het kaf van het koren kunt scheiden; door mooie verhalen heen kunt prikken. Een bedrijf of organisatie zonder klachten of fouten bestaat niet. Vragen naar het laatste faalmoment geeft inzicht in twee zaken: wat doet zoiets met de betreffende persoon en hoe gaat de organisatie met het falen om. Futureproof mensen, organisaties en bedrijven zijn zichzelf en durven zich kwetsbaar op te stellen. Ze bestaan langer dan drie jaar en de mensen zijn zichtbaar en benaderbaar. Heel simpel, omdat ze geloven in wat ze doen.

Online is er veel te vinden, maar de echte proef op de som is een persoonlijk contact. Direct of indirect (via je netwerk) een belangstellende vraag stellen levert het meeste op. Doe het op een manier zoals je zelf ook graag benaderd wilt worden en geef niet te snel op. Vertrouwen opbouwen duurt best lang. Geen reactie of argumenten zoals “geen tijd of geld” maskeren vaak een gebrek aan vertrouwen. Dat is goed om te weten.

Weetje: Als bedrijven vandaag verantwoordelijk zouden worden voor hun footprint dan is 50% direct failliet.

————————————————————————————————-
Lees meer uit Een lifehack voor je werk.

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha