Lifehack | Futureproof samenwerken

4 juli 2020

Het boek Wat een geluk, een lifehack voor je werk‘  maakt je leven als werkende een stuk simpeler. In drie delen (IK, WIJ, IK & WIJ) ontdek je stap voor stap hoe je betekenisvol kunt samen werken in de snel veranderende wereld. Hieronder lees je een hoofdstuk uit deel III: Futureproof samenwerken (or in English Lifehack Futureproof colaboration)

Futureproof samenwerken

Vrijwel iedereen is voor samenwerken, maar in de praktijk is het lastig als je niet bewust bent van elkaars 20% (IK & WIJ). Je kunt erop vertrouwen dat 80% al bestaat. Als je die in beeld hebt dan maak je als groep het verschil en benut je optimaal de toegevoegde waarde die iedereen inbrengt. Elke bijdrage (tijd/kennis, geld, goederen) is evenveel waard. Een winwinwin samenwerking heeft een beginwaarde van 3 x 20 = 60% en een eindwaarde van 100%. Over de verdeling van de gecreëerde meervoudige waarde maak je met elkaar afspraken. Futureproof samenwerken gaat dus over co-creatie. Een samenspel tussen complementaire krachten, waarbij je rekening houdt met elkaars belangen, met meervoudige waardecreatie als doel. Bij co-creëren in de context van de lifehack geldt:

  • Dat het niet over anderen gaat
  • Iedereen is deel van én draagt bij aan de oplossing
  • De formatie is tijdelijk (3 tot 6 maanden is het meest praktisch)

Het werken in dergelijke formaties voorkomt polariseren of polderen. Je gaat pieken. Doordat je stap voor stap voorwaarts beweegt in wisselende formaties, wordt er beter geluisterd naar elkaar en is het risico op het verspillen van tijd, geld of vertrouwen beperkt.

Weetje: vijandigheid tussen groepen kan alleen worden opgelost met een gezamenlijk doel.

————————————————————————————————-
Lees meer uit Een lifehack voor je werk.

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha