Lifehack | Alles is tijdelijk

7 juni 2020

Het boek Wat een geluk, een lifehack voor je werk‘  maakt je leven als werkende een stuk simpeler. In drie delen (IK, WIJ, IK & WIJ) ontdek je stap voor stap hoe je betekenisvol samen werkt in de snel veranderende wereld. Hieronder lees je een hoofdstuk uit deel 3 (IK & WIJ): Alles is tijdelijk (or in English Everything is temporary).

Alles is tijdelijk

Dankzij de technologie ontstaat er nieuwe vrije tijd en vinden mensen elkaar gemakkelijk buiten de bestaande structuren. Ze verbinden zich rond een gezamenlijk doel en vormen een tijdelijke formatie. IK & WIJ gaat over hoe jij (IK) jouw werk anders organiseert in de nieuwe economie (WIJ). Het doel is meervoudige waarde te creëren. De kernwaarden zijn verantwoordelijkheid, vertrouwen en vrijheid.

Het is een kwestie van gewoon doen. Om ervaring op te doen is het slim om eerst mee te werken aan doelen van anderen. Doelen waarin je gelooft (WIJ) en waaraan je met jouw eigen waarde (IK) iets kunt toevoegen. Daarvoor word je beloond, in geld of natura. Als je begrijpt hoe het werkt, dan kun je ook zelf tijdelijke formaties organiseren. Je eigen rol kan dus verschillen. De ene keer ben je initiator, de andere keer werk je mee aan andermans doel.

Kijk naar de lifehack. Bepaal de context en zet een doel in het midden (+) van de lifehack. Breng in kaart wat er al is en waarmee je (meer)waarde wilt realiseren. Wie en wat heb je nodig om het te realiseren? Wat houd je tegen?

De mate waarin je jouw werk op deze manier organiseert, bepaalt je eigen flexibiliteit. Hoe flexibeler je bent, des te meer kansen komen op je pad. Het begint met het delen van je ideeën.

Weetje: mensen delen hun problemen gemiddeld met twee anderen.

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha