Is dit je beroep?

3 november 2021

Smaakmaker Sylvia Roes is tekstschrijfster, schrijfdocent en communicatieadviseur, een combinatie die niet altijd door iedereen wordt begrepen. Hoe kan je nu drie beroepen tegelijk uitoefenen? “Ik heb teruggevonden wat ik als kind al deed”, zo verwoordde ze in 2017 de ontwikkeling die ze doormaakte. Daarmee is Sylvia een voorbeeld voor de groeiende groep moderne werkers. Een manier van werken die nieuw is, vragen oproept en nog niet door iedereen wordt begrepen. Over haar ervaring schreef ze een treffend verhaal.

Brood verdienen

“Is dit je beroep?” De man vroeg het terwijl hij zijn pennen en bloknoot in zijn tas stopte. Samen met acht anderen had hij meegedaan aan mijn allereerste Schrijfcafé in de bibliotheek van Rijswijk. De inkt op mijn schrijfjuffendiploma was nog maar net droog en ik was min of meer opgelucht dat het voorbij was. Iedereen leek zich goed te hebben geamuseerd: ze hadden zich met zichtbaar plezier op mijn oefeningen gestort en ze lachten wanneer dat de bedoeling was. Deze man had zich aangemeld met de mededeling dat hij een boek schreef en dat hij eens wilde zien of het Schrijfcafé wat voor hem was.

Ik wist niet goed hoe ik zijn vraag moest interpreteren. Hij straalde ondanks zijn schrijverschap geen nieuwsgierigheid uit, was niet belangstellend. Hij had de nadruk gelegd op beroep. Met andere woorden: verdien je hìer je brood mee?

Tsja, wat zou ik zeggen? Dat ik op mijn vijftiende had bedacht dat ik mijn brood wilde verdienen met schrijven en dat me dat was gelukt? Dat ik me niets leukers kon voorstellen dan rammelend op mijn toetsenbord dag in dag uit met teksten bezig te zijn? Altijd met een lichtelijk dichtgeknepen keel op zoek naar de eerste zin, in het vertrouwen dat die er wel kwam en dat het daarna ging stromen? Dat ik me op creatief schrijven had gestort toen het teveel routine werd? Dat de communicatieadvisering lang een bevredigende combinatie met het schrijven was, maar uiteindelijk niet voldoende bleek? En dat ik er een bloedhekel aan had om voor een groep te staan en die toe te moeten spreken? Dat ik wakker kon liggen als het toch een keer moest en echt niet meer in slaap viel bij het idee van al die mensen die me verwachtingsvol aanstaarden? Dat ik me toch had opgegeven voor een opleiding voor docent creatief schrijven toen ik het weer eens tijd vond om mezelf te vernieuwen?  Dat ik mijn stagecursus had gegeven met het gevoel dat ik een skippybal had ingeslikt? En dat ik begon te zweven bij het besef van alle schatten die ik in deze nieuwe wereld ging ontdekken?

“Jazeker, dat is wat ik doe”, antwoordde ik. Verdere uitleg bleek niet nodig, want hij knikte, wenste me veel succes en verliet het pand. Het Schrijfcafé bleek niets voor hem te zijn, want ik heb hem nooit meer teruggezien.

Afgelopen

Na die avond heb ik nog een paar jaar met veel plezier cursussen en Schrijfcafés verzorgd in de Bibliotheek aan de Vliet. Aan deze samenwerking lijkt nu een einde te zijn gekomen, want voor creatief schrijven is in het programma van de bibliotheek geen ruimte meer.

Dat kreeg ik in ieder geval te horen toen ik in augustus vroeg wanneer ik er weer terecht zou kunnen met mijn activiteiten. De bibliotheek werkt nu projectmatig en daarin is geen ruimte voor mijn aanbod. Een inhoudelijk argument heb ik niet gekregen.

Deze ontwikkeling verbaast me, want de bibliotheek is tot de nok toe gevuld met resultaten van creatief schrijven. Alle boeken, dvd’s, tijdschriften: ze zijn allemaal gemaakt door mensen met verbeeldingskracht en een creatieve pen. Een betere omgeving om in een groep fictie te schrijven, kan je je bijna niet wensen.

Nieuwe lesruimte

Inmiddels heb ik in het Beatrixkwartier in Den Haag een ruimte gevonden waar ik begin volgend jaar een cursus creatief schrijven ga geven. De data moeten we nog afspreken. De locatie is vanuit Rijswijk en Voorburg goed te bereiken met openbaar vervoer en auto.

Oproep

Voor het Schrijfcafé zoek ik een ruimte in Rijswijk of Voorburg waar ik iedere maand met een groep van maximaal tien mensen terecht kan. Met een lage huur, want dan kan ik het tarief laaghouden. Heeft iemand een tip?

Mocht de bibliotheek toch weer ruimte hebben voor creatief schrijven, dan ga ik daar graag weer naartoe.

Online

Het Schrijfcafé online gaat door, maar pas in februari weer. Ideaal voor mensen die graag in een groep schrijven, maar die niet naar een fysieke locatie kunnen komen. Zie www.toverpen.nl voor meer informatie.

 

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha