Interview Gerard van Rijnsoever “Ik kijk verder”

26 oktober 2018

Interview met Geard van Rijnsoever 

Gerard is een zachtmoedige, aardige man die met een filosofische insteek kijkt naar alles wat er om hem heen gebeurt. “In het algemeen vind ik dat er veel te kortzichtig wordt gehandeld en gedacht. Ik kijk meestal wat verder”, zegt hij. “Als je het nu eens zo bekijkt of heb je daaraan gedacht. Dat breng ik regelmatig in. Als je dat te vaak doet dan vinden mensen je lastig, zo is mijn ervaring.”

Laat je minder leiden door risico’s

Drie jaar geleden stopte hij op eigen verzoek met zijn baan als manager P&O bij een zorginstelling. “Dit ga ik niet tot mijn pensioen volhouden. Ik was te veel bezig met regeltjes uitvoeren waarvan de teamleiders in de zorg, maar ik zelf ook, niet het nut en de noodzaak zagen. Ik dacht: of ik word ziek of ik krijg klachten dat ik niet goed functioneer. Beide opties geven negatieve energie en kosten handen vol geld. Daar heb ik geen zin in.”

“Ik verwonder mij dat zoveel bedrijven/organisaties achter de feiten aanlopen en niet anticiperen op ontwikkelingen en kansen die er zijn. Verder kijken. Irriteren doe ik mij niet meer daaraan.”

HRM is passé

“Alleen al van het woord resource krijg ik de kriebels: de mens als productiefactor. Ik zie dat het belang van functies -het uitvoeren van een serie taken- afneemt. Daarvoor in de plaats komt wat mij betreft de vraag: aan welk wereldbeeld wil je bijdragen? Als persoon maar ook als organisatie. Daar help ik mensen mee in mijn rol als loopbaancoach. Als je het antwoord hebt gevonden, dan ontstaat er opeens ruimte. Je werk (of je organisatie/bedrijf) wordt geen doel op zich, maar een middel om iets te bereiken. Je ontdekt dat er veel meer mogelijkheden zijn om daar invulling aan te geven. Zowel zakelijk als privé. Op dat kruispunt zit ik zelf nu ook.”

Vloeibare tijden

“Ik heb geen moment spijt gehad van mijn besluit en zie nu vooral in dat ik zelf ook op verschillende manieren kan bijdragen. Maar eerlijk is eerlijk, het is een zoektocht en het kan altijd beter. De eerste periode had ik een sabbatical-achtig gevoel. Een periode van uitrusten en focussen op de vraag ‘wat nu’. Ik was al op een laag pitje begonnen als loopbaancoach. Na verloop van tijd wordt het wel spannend: gaat het lukken om daarmee voldoende inkomen te genereren? Maar mettertijd groeit ook het inzicht dat er veel meer mogelijkheden zijn om betekenis te geven aan je werk. Werken en leven vloeien meer in elkaar over. Voor een stukje gaan we weer terug naar het pre-industriële tijdperk, omdat het verschil tussen werktijd en vrije tijd wegvalt.”

Een breed netwerk

“Mijn netwerk is nu een afspiegeling van wie ik wil zijn. Als coach ben ik aangesloten bij het NOLOC, de beroepsvereniging voor loopbaanprofessionals. Mijn wereldbeeld sluit erg aan bij het gedachtegoed dat Christian Felber verwoord in zijn boek Ware Winst. Daarom ben ik ook lid geworden van de ECG (economy for the common good). Het is echt wel mogelijk om sociaal, duurzaam en winstgevendheid te combineren. Een organisatie als ODIN laat dat zien. Ze bestaan al vijfendertig jaar. Gewoon laten zien dat het kan. Dat spreekt mij aan.”

Actief worden

“Bij WIN ben ik nu een jaar aangesloten. Het eerste jaar heb ik vooral de kat uit de boom gekeken. De visie dat de rol en betekenis van werk gaat veranderen, spreekt mij aan. De vraag waarom mensen werken, daar heb ik iets mee. Nu krijg ik de behoefte om actiever te worden, zowel bij WIN als de ECG. Voor mij persoonlijk is het ook een stok achter de deur. De keerzijde van eigen regie over je agenda hebben is dat je blijft filosoferen hoe het beter kan. Ik ben ook maar een mens”, lacht hij.

Vanaf 15 november faciliteert Gerard de maandelijkse WIN Werk(t) Sessies in Utrecht. Hij neemt het stokje over van Pauline Geldhof, die vanaf media 2014 WIN in Utrecht op de kaart heeft gezet. Meer informatie over Gerard vind je op zijn eigen website.

Irmgard Bomers (initiatiefnemer van WIN) interviewt regelmatig mensen over werken in netwerken.

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha