Even naar een andere wereld

5 april 2020

EldersVR is de naam van een platform waarbij één of meer mensen tegelijkertijd naar 360º graden filmpjes kunnen kijken met een VR-bril. Het is ontwikkeld door Xtra en Q42 met het prijzengeld van een Hackaton om eenzaamheid van ouderen bestrijden. Alles stond klaar voor welzijnswerkers om de brillen mee te nemen op huisbezoek. Het Corona-virus gooide roet in het eten, maar niet voor lang. Stef Beun van Xtra vertelt wat er in één week tot stand is gekomen.

Nood breekt wet

“De dienstverlening van Xtra is in korte tijd anders georganiseerd. Heel veel contacten gaan nu online of telefonisch en medewerkers zijn betrokken bij de distributie van maaltijden voor de meeste kwetsbaren in Den Haag. Ook voor het EldersVR platform is een hele nieuwe markt geopend. Heel simpel door te bedenken waar op dit moment behoefte is om even in een andere wereld te zijn: de zorg. In de ontwikkeling hadden we al gezien dat het gebruik van de brillen ook in de zorg tot opmerkelijke resultaten leidt. Het activeert echt iedereen, maar het toppunt was een demente dame die voor het eerst na 1,5 jaar begon te praten. Maar ja, voor welzijn is het geen doel om dat te testen en valideren.

In plaats van het project in de ijskast te zetten heb ik mijn zorgnetwerk benaderd met de vraag of ze interesse hebben om, zolang de crisis duurt, gratis de VR brillen te gebruiken voor hun cliënten. Mensen kunnen dan bijvoorbeeld naar het strand, mee met de Ooievaart, naar het Mauritshuis, maar ook naar Istanbul, Venetië of even diepzeeduiken. In ruil voor het gebruik vragen we om feedback en publiciteit. Binnen een paar dagen was ik alle brillensets kwijt.

Nieuwe generatie

Ik heb zelfs 30 sets teruggevraagd aan het ROC, de eerste gebruiker van het Elders VR-platform. Het ROC gebruikt de sets om studenten social work en maatschappelijke zorg kennis en ervaring op te laten doen met nieuwe technologie. Maar ook dat ligt even stil en het is geweldig dat zij ook onmiddellijk mee wilden werken.

Vier zorgorganisaties (Saffier, Philadelphia, Respect en Bartimeus) gaan de brillen direct in verschillende zorgomgevingen gebruiken. Het is goed om te weten dat het echt om state-of-the-art techniek gaat die met behulp van een app heel eenvoudig te bedienen is. Het gaat om de nieuwste generatie brillen (PicoG24k). Die kunnen veel meer dan de bekende Oculus VR-bril. Het gedeelte dat de huid raakt is heel eenvoudig te reinigen. Een groot voordeel, juist in deze tijd.

Een spong voorwaarts

De nieuwe generatie brillen leent zich bij uitstek voor veel meer toepassingen die gericht zijn op de zelfredzaamheid van ouderen. Denk aan valpreventie, (leren) reizen met het OV en angsten zoals pleinvrees overwinnen. Dit verhaal laat zien dat sectoroverstijgend werken zaken in een stroomversnelling kan brengen. Zorg en welzijn zijn sectoren die in de toekomst ongetwijfeld meer met elkaar verweven gaan raken. Soms is daar een crisis voor nodig. Het EldersVR platform kan daar een mooie brugfunctie in vervullen.”

Het NRC heeft in een artikel aandacht besteed aan dit initiatief en de waarde van VR in de zorg.

Irmgard Bomers schrijver van o.a. Wat een geluk, een lifehack voor je werk interviewt regelmatig mensen die de win-win-win aanpak toepassen in hun werk.

 

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha