Blog – Struggle

15 januari 2017

Spring! van Reina Janssen is een boek over werken in verbinding met jezelf. Voor het boek ben ik geïnterviewd en er was zelfs een heuse fotoshoot bij mij thuis. Genoeg reden dus om nieuwsgierig te zijn naar het resultaat. Dus reed ik op vrijdagmiddag door de sneeuw naar Zeewolde voor de boekpresentatie. Het was de moeite waard, want Spring! is veel meer dan het zoveelste boek over persoonlijke ontwikkeling.

Struggle

Spring! gaat over de worsteling die menigeen doormaakt in het werk. Je ziet kansen en mogelijkheden, maar tegelijkertijd voel je jezelf een speelbal in een groter spel waar je geen invloed op hebt. Een struggle waardoor steeds meer mensen zich machteloos en ongelukkig voelen in hun werk.

Het boek was niet verschenen als initiatiefnemer Reina Janssen niet een enorm doorzettingsvermogen had getoond. Traditionele uitgevers hadden geen belangstelling. “Goed geschreven hoor, maar er komen geen bekende mensen in voor”. Zo kwam Stella de Jager van S2uitgevers op haar pad. Bij het lezen van het manuscript was ze direct gegrepen door de gemeenschappelijke achtergrond (beide zijn schipperskinderen).

Stella is, evenals Reina en alle andere hoofdpersonen in het boek, iemand die sprongen heeft gemaakt. “Ik kan nu kiezen waar ik mijn energie in wil steken”. Dat is de rode draad in alle verhalen in het boek.

Best spannend

Natuurlijk was ik benieuwd hoe ik er in zou staan. Ik constateer daarin een enorm verschil met een paar jaar geleden. Toen was ik vooral gefocust op hoe ik er uit zag. Dat was nooit naar mijn zin. Nu was ik vooral benieuwd naar de tekst. Bij thuiskomst heb ik het boek in één ruk uitgelezen. Wow! Wat een feest der herkenning. Ook de stappen, oefeningen en tips die er in staan. Echt een aanrader voor iedereen die niet happy is in het werk. Het leverde ook nieuwe inzichten op en je kunt je eigen struggle beter in een context plaatsen.

Nieuwe inzichten

Worstelingen horen erbij, maar je gaat er makkelijker mee om als je eenmaal de eerste sprong hebt gemaakt. Voor het eindresultaat maakt het niet uit of je kiest voor een stap binnen je eigen organisatie of daarbuiten. Het maakt ook niet uit of je zelf kiest voor een stap of wacht totdat het te laat is. En te maken krijgt met een reorganisatie, burn-out of ontslag. Het gaat om een keuze die je zelf maakt.

“Kantelen in je werk is een belangrijke stap in je leven. Het vraagt om een persoonlijke kanteling, die je leven niet makkelijker, maar wel spannender, leuker en mooier maakt. Doe het daarom. Nu. Laat los en Spring!” zegt Jan Rotmans in zijn aanbeveling. Ik voeg er graag een urgentie aan toe: Maak NU werk van de toekomst van je werk en Spring!

Reina geeft de komende tijd een aantal mini workshops waarin ze je helpt om in actie te komen. Ze zijn opgenomen in het WIN Programma en te vinden op haar eigen website. Daar kun je ook mijn interview teruglezen.

 

Reina Janssen en Irmgard Bomers

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha