Geef belangeloos
“Zonder eigenwaarde geen meerwaarde” Rick van Asperen
We leven in een tijd van overvloed. Alles wat je in overvloed hebt, kun je belangeloos weggeven. Bijvoorbeeld kennis of tijd. Er is een grote bereidheid om daar iets nuttigs mee te doen. Het levert meervoudige waarde op (sociaal, ecologisch en economisch).
Zie ook WIN Arbeidsvitaminen juni 2022.
Op die manier is de Khan Academy van een plaatselijke huiswerkservice uitgegroeid tot een wereldwijde gratis onderwijsservice. Denk ook aan het delen van goederen die niet worden gebruikt (kleding, voedsel, accommodatie, auto’s). Steeds meer mensen nemen het heft in eigen hand, dit leidt tot een snel groeiend aantal kansrijke business cases[i]. Het heeft vergaande gevolgen voor de economie en de arbeidsmarkt. “De arbeidsmarkt wordt een steeds slechter middel om de welvaart te verdelen”, zegt Rutger Bregman. “De helft van de werkgelegenheid verdwijnt de komende twintig jaar. We moeten dus af van het dogma dat je moet werken voor je geld”[ii]. Een kortere werkweek en een basisinkomen zijn in dat licht gezien zo gek nog niet.
Belangeloos geven is niet hetzelfde als weggeven. Je krijgt er namelijk vrijwel altijd iets voor terug, maar meestal niet van de persoon waar je iets aan hebt gegeven. Ronald van den Hoff heeft de term asynchrone wederkerigheid hiervoor bedacht. Ook in dit opzicht gaan werk en privé steeds meer op elkaar lijken. Als je iemand een cadeautje geeft, dan is dat een blijk van waardering. Je verlangt er niets voor terug. Tot op zekere hoogte! Als je altijd degene bent die geeft en er komt nooit iets voor terug, dan klopt er iets niet.
Belangeloos geven is één van de tien WIN Principes, beschreven in het 2e deel van de WIN Trilogie Natuurlijk Werken.
Inspiratie: Rutger Bregman, Gratis geld voor iedereen
[i] Lageweg, W. e.a. (2015)., MVO Trendrapport 2015: MVO Nederland
[ii] Bregman, R. (2014). Gratis geld voor iedereen s.l.: De Correspondent B.V.