Bescheidenheid siert de mens
Doede Simonides is een bescheiden mens. Hij woont en werkt al heel lang in Amsterdam Zuidoost en heeft in die jaren bij hem in de buurt al heel veel projecten die met bravoure werden aangekondigd als een nachtkaars zien uitgaan. Daarom hoeft hij niet zo nodig op de voorgrond en is hij terughoudend om ruchtbaarheid te geven aan zijn rol in de ontwikkeling van de lokale economie in zijn buurt.
Kloof arm en rijk verkleinen
Niet veel mensen weten het, maar stadsdeel Zuidoost huisvest de rijkste plek van Nederland. In het gebied rondom de Johan Cruijff Arena worden per vierkante kilometer de meeste euro’s verdiend. Het is tegelijkertijd een stadsdeel met hoge armoedecijfers, waar mensen wonen met onzekere banen en inkomens. Hoe kan het dat in hetzelfde gebied zoveel rijkdom en tegelijkertijd zoveel armoede is? Veel verdwijnt in de handen van anonieme aandeelhouders van de bedrijven en vloeit direct weer weg uit het stadsdeel. De gevolgen zijn dat de bewoners van Zuidoost niet meeprofiteren van de rijkdom die er in het stadsdeel vergaard wordt en er grote ongelijkheid is tussen de grote rijke bedrijven enerzijds en mensen met lage inkomens anderzijds.
Doede werkt aan het verkleinen van de kloof door zijn veelzijdige organisatorische ervaring gericht in te zetten voor bedrijven, organisaties en netwerken die actief willen deelnemen aan de ontwikkeling naar een sociale en duurzame economie. Hij doet dat door kritisch te onderzoeken, te luisteren en creatieve interactie met andere disciplines aan te gaan. Zo verbetert en integreert hij processen, revitaliseert hij organisaties en draagt hij bij aan de ontwikkeling van uitdagende cultureel-sociale projecten in Amsterdam Zuidoost rond de Donut Economie en Community Wealth Building. Daarbij heeft hij naar eigen zeggen veel te danken aan het gedachtengoed van werken in netwerken.
Door combinatie van activiteiten
Doede zelf is bezig met uiteenlopende activiteiten en al jarenlang beheerder van de Grubbenhoeve en het Bijlmermuseum. Verder werkt hij als administratief ondersteuner van ondernemers, initieert hij projecten zoals Lokaal Geld én bezorgt hij op dit moment op zijn fiets ook verse vis bij horecabedrijven in de buurt. Met name door de verbinding te zien en te maken tussen zijn uiteenlopende activiteiten slaagt hij er in de verschillende rollen, maar ook vrijwilligerswerk en betaald werk te combineren. Zelf blijft hij heel bescheiden over de impact die hij op deze manier creëert.