Geen weg terug, maar een logische stap

24 januari 2022

Heel veel reacties heeft Reina Janssen gekregen op de mededeling dat ze binnenkort weer in een baan stapt, zoals ze het zelf noemt. Dit na vijftien jaar eigen ondernemerschap. Een stap die past in deze fase van haar loopbaan, maar waar ze wel even tijd voor nodig heeft gehad om deze te accepteren en te laten landen.

“Kantelen in je werk” is het motto waarmee ze haar eigen loopbaanpraktijk Janssen Coaching heeft opgebouwd. Refererend aan de sprong die ze zelf lang geleden maakte door haar vaste baan op te zeggen en zzp-er te worden. Het proces dat ze doormaakte werd een project, resulterend in haar boek Spring!.
“Fijn om te weten dat er een weg terug is”, zo reageerde een van haar klanten, die net zelf de stap naar eigen ondernemerschap had gezet, op haar bericht dat ze weer in loondienst gaat. Reina: “Dat prikkelde mij, want een weg terug voelt alsof je missie niet is geslaagd. Het wekt voor mij ook een beetje de suggestie alsof eigen ondernemerschap een hogere status heeft dan werken in dienstverband. En misschien had ik zelf precies dít te accepteren: dat dit niet zo is. Het legt de nadruk op de vorm, terwijl mijn keuze juist is ingegeven door het feit dat ik meer tijd kan besteden aan de inhoud. Het voelt voor mij dan ook als een logische stap. “

De vorm werd een ding

Als zelfstandig loopbaancoach werk je 80% aan je bedrijf en 20% in je bedrijf. Dat betekent dat je veel tijd kwijt bent aan jezelf profileren of, anders gezegd, doen aan acquisitie en daar steeds weer creativiteit in ontwikkelen, social media in benutten, en aanhaken op kansen die zich voordoen, bijvoorbeeld in subsidiemogelijkheden van de overheid. “Met name op dit vlak begon ik me af te vragen of ik hier mijn meeste tijd in wil investeren. Ik kan voor mijn gevoel veel meer waarde toevoegen aan de wereld als ik bezig kan zijn met mijn vak. Voor mij vormen autonomie, ondernemerschap en gelijkwaardige samenwerking belangrijke aspecten in werk. Onbewust had ik de aanname gemaakt dat dit onlosmakelijk verbonden is met werken als ondernemer, maar dat klopt niet. De vorm zzp-er begon een ding te worden voor mij, terwijl ik zonder deze stap nooit een eigen praktijk had kunnen opbouwen. Het zzp-schap dwingt je daartoe, want als je niets doet dan gebeurt er niets. Het heeft me de gelegenheid gegeven om mijn eigen autonomie te versterken. Ik durf nu te zeggen dat ik goed ben in mijn vak. Maar je moet jezelf scherp houden. Dit leidde tot het inzicht dat ik mijn werk anders kan organiseren en dat ik daarvoor mijn praktijk helemaal niet hoef op te geven.”

Een nieuwe mix

Er kwam een vacature langs voor senior Loopbaanadviseur bij de SVB. Reina wist helemaal niet of ze wilde solliciteren, maar gebruikte de kans om in gesprek te komen. Te polsen of er binnen de organisatie ruimte is voor autonomie, ondernemerschap en gelijkwaardig samenwerken. En het wonder geschiedde. Daar waar je als zzp-er moeite moet doen om gehoord te worden, is er nu een podium voor haar verhaal. Er is intern al een lezing van haar gepland.

Ze noemt het bewust geen vaste baan, want dat ambieert ze niet. Bovendien heeft ze een jaarcontract. Saillant detail is dat degene die ze opvolgt weer teruggaat naar een eigen praktijk. Feitelijk heeft ze een nieuwe mix aan activiteiten gekozen en draait ze de 80/20-verhouding om. Reina kan meer tijd aan de inhoud besteden en meer mensen tegelijkertijd bereiken met haar boodschap. De 20% is voor klanten die zich spontaan melden bij Janssen Coaching en haar werk als vrijwilliger voor de NOLOC, haar beroepsvereniging. Drie activiteiten waarmee ze haar talent ten volle benut. Met deze hybride vorm is ze een voorbeeld voor modern werkenden en blijven naar de toekomst alle opties voor haar open. Op 1 februari start ze met haar nieuwe baan en op 2 februari geeft ze gewoon haar maandelijkse online kennismakingsworkshop Kantelen in je werk.

Benieuwd hoe het nu met Reina gaat?

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha