Daar word je vrolijk van
Eerste WIN/ONA training succesvol afgerond
Het werd een vrolijke, smakelijke en ontroerende middag. Initiatiefnemer Marleen Rezaie van Foxtaal noemde het traject een mooie reis: niet alleen de deelnemers, maar ook de docenten hebben laten zien dat delen en co-creëren werkt.
Dat moet anders kunnen
ONA nieuwe stijl, noemt Marleen het: organiseer actief nieuwe arbeidskansen. De principes van werken in netwerken zijn onderdeel geworden van de training Oriëntatie Nederlandse Arbeidsmarkt, onderdeel van de inburgering.
Veel verplichte onderdelen daarvan, zoals een CV maken, vacatures zoeken en een sollicitatiebrief schrijven zijn een verplicht onderdeel, maar voor verreweg de meeste deelnemers nog 7 stappen te ver. Dit nog los van de constatering dat de kans op het vinden van werk op deze manier vrijwel kansloos is. “Je wordt daar niet vrolijk van en ik heb al lang gedacht dat het anders moet kunnen”, zegt Marleen. “We hebben nu laten zien dat het kan, door naast de verplichte nummers veel tijd te besteden aan de praktijk van werken in netwerken. Bovendien blijkt dat de deelnemers op deze manier de schroom overwinnen om Nederlands te praten. Hun taalvaardigheid verbetert dus ook. Omdat we maandelijks ook een bijeenkomst van de WIN Werkkring organiseren, bieden we de deelnemers continuïteit. Als ze willen dan kunnen ze altijd terugkomen en blijven werken aan hun ontwikkeling.”
De talentenshow
En dan de deelnemers zelf. Ze waren er niet allemaal, maar dat had een reden. Twee dames zijn een paar dagen daarvoor bevallen en een van de heren was in het buitenland. Alle anderen waren van de partij en showden spontaan hun talent. Presentator Sheetal (India) praatte het programma aan elkaar. DJ Imram (Sierra Leone) zorgde bij elke presentatie voor begeleidende muziek uit het land van herkomst en Kamal (Iran) legde de optredens op film vast. Tirhas (Eritrea) trapte af met een prachtig a-capella gezongen lied in haar moederstaal (Tigrynia). Sheetal deelde lassi uit, een heerlijk zacht drankje op basis van mango en yoghurt. En er was veel meer eten, zoals injera (een soort van pannenkoek met drie soorten meel) en ghormeh sabzi (een traditionele perzische kruidenstoof). Imram had zijn moodboard -gemaakt tijdens de training- meegenomen en vertelde over zijn dilemma’s. Hij is graphic designer en een goede 400m loper. Als designer verbindt hij de westerse en Afrikaanse cultuur door confectiekleding te verfraaien met Afrikaanse prints. Toch overweegt hij om een diploma elektrotechniek te halen, omdat hij dat ook kan en er veel werk in te vinden is. Robinah vlecht prachtige manden, maar ze is zelf niet zo tevreden met het resultaat. Ze wijst op de oneffenheden in de rand; ‘bergjes’ noemt ze het. Dat komt omdat het materiaal dat ze hier koopt niet zo zacht is als in haar moederland Oeganda. Daar worden de bananenbladeren in de zon gedroogd en tot vezels verwerkt. Ondanks ‘de bergjes’ zijn toeschouwers dermate enthousiast dat iedereen ideeën heeft om haar verder te helpen. Imram biedt aan om een Instagramaccount voor haar te maken. Als laatste verklapt Tirhas vol humor dat ze vandaag ‘nephaar’ heeft, maar meldt ze ook vol trots dat ze mag starten met een kappersopleiding. Binnenkort is er een aftermovie beschikbaar en dan zie je ook de lichtjes in ieders ogen.
Succes delen
De WIN/ONA training in Voorburg (20 lessen) borduurt voort op het succes van Maak je eigen werk in Amsterdam (10 lessen). Elisabeth Werter deelde haar kennis en heeft er op die manier voor gezorgd dat ook docenten Fokje Friso en Rob Houdijk de lesstof nu eigen hebben kunnen maken. De co-creërende manier van werken is ook voor docenten best wennen. Fokje zei eerlijk dat het spannend was en dat het haar best veel energie had gekost. “Het is veel makkelijker om een lesje van buiten te leren”, maar ze erkende ook dat het resultaat boven verwachting is.
Na Maak je eigen werk is de WIN/ONA training het tweede voorbeeld van smaakmakers die het win-win-win gedachtegoed integreren in een training die past bij in eigen werkomgeving en dus volstrekt uniek zijn. Op die manier maak je blijvend het verschil.
De eerstvolgende bijeenkomst van de WIN Werkkring in Voorburg is vrijdag 28 januari 2022 van 13.00-15.30 uur. Daarnaast gaan een aantal deelnemers meedoen aan het Soza Netwerkevenement in maart 2022 in Den Haag.