Blog – Liever lui dan moe?
Ik houd van reizen. De wereld verkennen. Ooit ben ik daarom gaan studeren aan het Nederlands Wetenschappelijk Instituut voor Toerisme & Recreatie (NWIT). Destijds lachten we vooral om dat wetenschappelijke, waar veel waarde aan werd gehecht. Het onderscheidde ons van de ‘gewone school voor toerisme’. De wetenschap van vakantievieren haha.
Ik heb nooit kunnen vermoeden dat ik per ongeluk hét vakgebied van de toekomst heb gekozen: vrijetijdswetenschappen. Een interessant vakgebied in de context van de nieuwe economie.
De flexibilisering zet door
“De ene helft werkt zich een burn-out en de andere helft kijkt toe… We zijn liever lui dan moe. Mensen die hun werk een hobby noemen moet je ook wantrouwen”. Zo zwart-wit als psycholoog André Doorlag het schetst, is het natuurlijk niet. Hij heeft wel een punt.
Al sinds de middeleeuwen zijn er baantjes die niets om het lijf hebben. Geert Mak beschrijft het prachtig. Het is een publiek geheim dat 60-80% van alle projecten en twee van de drie fusies mislukt. Ook dat reorganisaties niets oplossen. Toch blijven we deze instrumenten inzetten en daarmee onszelf voor de gek houden en veel mensen ongelukkig maken. Waarom?
Maar liefst 80% van de werkenden zegt iets ander te willen doen, als de arbeidsvoorwaarden hetzelfde blijven. Driekwart van de mensen in vast dienstverband zou best minder willen werken. Veel zelfstandigen juist meer. Zolang er geen perspectief is op iets beters, blijven we met z’n allen massaal ons werk en vooral onze werkcultuur in stand houden. Want het is toch gezellig met collega’s, thuis verveel je je ook maar en -de ergste- het zal mijn tijd wel duren. Zijn we echt liever lui dan moe?
De vergelijking met de Middeleeuwen gaat niet meer op. De wereld draait steeds sneller door én de flexibilisering zet door. Ook al steken we onze kop in het zand en sluiten we de ogen voor de technologische ontwikkelingen. Die ontwikkelingen gaan zo snel dat geen weldenkend mens meer het risico zal nemen om vaste banen te creëren. Ook al trekt de economie aan. Alle banen die sinds 2003 in Nederland zijn gecreëerd zijn flex, zegt Bernard ter Haar (DG Sociale Zaken Werkgelegenheid en Integratie) .
Wat gaan we doen met die tijd?
Hoogste tijd dus om je daarop voor te bereiden. Je kunt leren hoe je lekker werkt in een flexibele arbeidsmarkt. De voordelen ervaren van werken op momenten dat het nuttig en nodig is. Leren om werk te creëren. Geen baantjes die niets om het lijf hebben, maar werk waar je uitdaging in vindt of juist plezier aan beleeft. Daar blijf je namelijk mee doorgaan, zelfs als je er geen pepernoot mee verdient. Je wordt er namelijk niet moe van en zeker niet lui. Ik ben er al vijf jaar druk mee en kan het iedereen aanraden. Proberen om in drie dagen je inkomen te verdienen. Ook trouwens om vrijetijdskunde te gaan studeren, al zou ik daar nog even mee wachten. Het curriculum moet eerst behoorlijk op de schop, omdat de context volstrekt anders is. Treurig dat het studieprogramma na veertig jaar nog min of meer hetzelfde is. Hoogste tijd dus om jezelf de vaardigheden aan te leren die van pas komen in een flexibele arbeidsmarkt.