WIN Interview – Geanne van Arkel

27 september 2015

“Ik geloof heilig in the power of one”

In het ideale bedrijf is ruimte voor ontwikkeling, werkt iedereen hard mee aan het realiseren van een aansprekende visie en dragen de medewerkers bij aan het financiële succes. Geanne van Arkel werkt bij zo’n bedrijf, Interface, de grootste producent van tapijttegels in Nederland. Bij de oudere lezers bekend als Heugafeld. Het lijkt te mooi om waar te zijn.

Wat is het geheim van Interface?

Wij hebben al in een heel vroeg stadium het belang van duurzaamheid onderkent. Dat hebben we te danken aan onze oprichter Ray Anderson. Hij zag al in de jaren negentig het maatschappelijk én zakelijk belang van duurzaamheid in. Mission Zero is zijn verdienste. Een programma dat ervoor moet zorgen dat Interface in het jaar 2020, een herstellende bijdrage levert aan milieu en maatschappij en geen enkele negatieve impact meer heeft op de aarde. De grote doorbraak is gekomen toen we de buitenwereld er bij zijn gaan betrekken, de biologie en techniek van de NASA bijvoorbeeld.

Is een inspirerend leider een randvoorwaarde?

Absoluut niet. Ik hoor het regelmatig: wij hebben helaas geen Ray Anderson. Maar dat is onzin. Ik geloof heilig in the power of one. Iedereen die wil kan bijdragen, op elk niveau. Als je nu nog roept dat duurzaamheid duur is, dan gooi je een enorme kans weg. Je moet wel anders leren kijken en dat vinden mensen eng. Dat is ook een van de redenen waarom ik heb meegewerkt aan het (werk)boek Nieuwe Business Modellen. Ik vind het belangrijk om mijn ervaring te delen, zodat meer mensen aan de slag gaan met een circulair bedrijfsmodel. Er zitten zoveel benefits aan! Je kunt het zo groot en klein maken als je zelf wilt.

Wat is jouw bijdrage aan het succes van Interface

Ik ben textielingenieur en kom uit een ondernemersfamilie. De eerste tien jaar heb ik in de modebranche gewerkt. Daar heb ik geleerd hoe belangrijk het is dat de hele keten klopt en niet alleen jouw onderdeel. Twaalf jaar geleden ben ik bij Interface begonnen met een interne functie en doorgegroeid. Ik houd me bezig met duurzame ontwikkeling in de breedste zin van het woord. Duurzaamheid gaat voor mij over het toepassen van nieuwe waarden, zodat je succes vanuit een ander perspectief ziet. Leuker kun je gewoon niet bedenken. Natuurlijk kriebelt het wel eens. Zou ik niet voor mijzelf willen beginnen, maar ik realiseer me terdege dat ik voordeel heb van de reputatie van Interface. Als intrapreneur kan ik mijn drive om een bijdrage te leveren aan een circulaire en inclusieve samenleving helemaal kwijt.

Als niemand weggaat; is dat geen nadeel?

De gemiddelde arbeidsduur is inderdaad lang (13,8 jaar). Maar vergis je niet. We hebben super ambitieuze doelen. Die kunnen alleen maar gehaald worden als iedereen constant wordt uitgedaagd om het maximale uit zichzelf te halen. Een succsvolle toekomstbestendige organisatie kan alleen maar bestaan door effectiviteit en efficiency op korte termijn in het licht van een wenkend perspectief op lange termijn. Iedereen is zich bewust van onze license to exist.

We hebben een eigen programma FastForward to 2020. Het stelt mensen in staat om vanuit hun persoonlijke drive en kwaliteiten bijdragen te leveren. Dat werkt enorm motiverend.  Door onze samenwerking met universiteiten  komt er ook steeds nieuw bloed binnen. Dat houdt ons scherp.

Heb je nog wensen?

Ik zou willen dat het allemaal sneller gaat. Versnelling is mogelijk door cross-sectorale samenwerking. De uitdaging voor de één vormt dan de oplossing voor de ander. We werken bijvoorbeeld samen met vissers in de Filipijnen. Hun afgedankte vissersnetten zitten in onze tapijttegels. Daar moet wereldwijd nog veel meer gebruik van worden gemaakt.

Geanne is in 2018 verkozen tot MVO Manager van het jaar en helaas op 17 juli 2023 onverwacht en veel te jong overleden.

Irmgard Bomers interviewt regelmatig smaakmakers die de principes van werken in netwerken in praktijk brengen.

 

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha