Blog – Duurzaamheid & subsidie

25 september 2015

Contradictio in terminis?

Duurzaamheid is een toverwoord geworden. Je kunt er niet meer omheen. Producten in de schappen van de supermarkt, talloze events, bedrijven en de overheid. Overal wordt het woord duurzaamheid opgeplakt.

Zoals met alle hypes, wordt ook de term duurzaamheid regelmatig misbruikt voor eigen korte termijn gewin. Het meest irriteer ik mij aan de term duurzame inzetbaarheid. Als het gekoppeld is aan subsidie, dan ben ik helemaal alert.

Een goudmijn

De zoekterm subsidie + duurzaamheid levert op Google 54.900 hits op! Allemaal organisaties en bedrijven die met subsidie geld verdienen aan het onderwerp duurzaamheid. Hoe geloofwaardig is dat? Duurzaamheid zegt iets over houdbaarheid en beschikbaarheid. Als er iets niet duurzaam is, dan zijn het subsidies. In oktober komt via ESF weer een pot geld van 22 miljoen beschikbaar voor duurzame inzetbaarheid. Als je de kunst verstaat om de juiste toverwoorden gebruiken, dan valt het geld zo in je schoot. Beoordelaars van subsidie kijken namelijk helemaal niet naar het lange termijn effect. Dat is te lastig, want dan is de subsidietermijn al weer verstreken. Als je niet goed bent in subsidievoorstellen schrijven, dan zijn er legio bedrijven die je met alle plezier daarbij willen helpen. Wat weerhoud je?

Ik heb geen verstand van techniek en bio-zaken, dus beperk ik mij tot duurzame inzetbaarheid. Echte duurzaamheid gaat over een hoger doel, las ik in een blog van het NEN. Ik vraag mij af wat dat hogere doel bij duurzame inzetbaarheid is. Werken tot ik er bij neerval? In een tijd waarin we pleiten voor meer eigen verantwoordelijkheid en zelfregie gaan anderen voor mij bepalen wat goed voor mij is? Die anderen zijn adviseurs, want voor hen is het bedrag van 22 miljoen beschikbaar. Adviseurs, ingehuurd door bazen, die met mijn belastinggeld rapporten schrijven met goedbedoelde adviezen waar niets van terecht komt.

Waakzaamheid geboden

De zoekterm subsidie + duurzaamheid + misbruik levert 92.700 hits op. Het zegt genoeg. Ik ben niet tegen subsidie. Vrijwel alle grote ontwikkelingen (zoals Internet) zijn tot stand gekomen dankzij overheidssubsidie. Als het om duurzame inzetbaarheid gaat, dan ben ik echter zeer waakzaam. Het hoeft namelijk helemaal niet veel geld te kosten om met je eigen duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan. Ik zie het dagelijks om mij heen.

Overtuig jezelf

Ga duurzaam werken! Sluit je aan bij de WIN Werkkring en leer vooral van elkaar. Als je ervaringen wilt horen, kom dan 9 oktober naar WIN & De Dag van de Duurzaamheid. We hebben een geweldig mooi programma voor je. ’s Ochtends hoor je het eerlijke verhaal van smaakmakers en ’s middags word je bijgepraat over de zin en onzin van de circulaire economie. Ook word je uitgedaagd om nieuwe kansen te ontdekken en een stap buiten de gebaande paden te gaan. Dit alles vindt plaats bij Interface, één van de duurzaamste bedrijven van Nederland. Op 9 oktober kun je met eigen ogen zien en ervaren dat duurzaamheid geen onzin is, dat je er zelf heel veel aan kunt doen en dat het zeker niet duur hoeft te zijn.

Neem je eigen verantwoordelijkheid! Neem een dag vrij en meld je aan. Via WIN betaal je slechts € 50 (normaal € 175). Deelnemers aan het WIN DoeHetZelf programma betalen helemaal niets!

Irmgard Bomers is initiatiefnemer van WIN (Werken in Netwerken) en schrijver van o.a. Een nieuwe weg naar inkomsten en Werkplezier en Natuurlijk Werken. Tevens coauteur van Nieuwe Business Modellen: samenwerken aan waardecreatie en het Kantelingsalfabet. Iedere maand blogt ze over ontwikkelingen die haar werk raken.

Deze blog illustreert één van de tien WIN Principes Bouw aan vertrouwen 

sept 2015

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha