WIN Lustrum Blog #7 Tijd en flexibiliteit
Jaap Luikenaar schrijft een serie blogs als opwarmertje voor de lustrumeditie van het jaarlijkse WIN Werk(t) Festival op 21 maart a.s. bij Seats2Meet in Utrecht-CS. Dit keer over flexibel werken en tijd. Want waar haal je in vredesnaam de tijd vandaan om je werk of je baan eens goed te overdenken. En áls je best wel openstaat voor nieuwe mogelijkheden in of buiten je bestaande werk; hoe vind je dan ruimte om daaraan te werken? Een kwestie van tijd hebben of de tijd nemen.
Tijd en flexibiliteit
Ik vroeg mijn mede-gangmakers van WIN om raad. Geef eens wat steekwoorden en vertel me eens wat meer hoe het zit met die strijd tussen tijd en meer flexibiliteit in je werk.
Tijd is een cirkel, appte Jan Hof, WIN-gangmaker uit Arnhem, me al heel snel. ‘En waar geen tijd wordt gevoeld, bouwt urgentie zich op. Waar wel tijd wordt gevoeld, is ruimte voor ontwikkeling. Ik kon niet direct omschrijven wat hij nu precies bedoelde. Tijd is voor mij helemaal geen cirkel, maar een rechte lijn, met een begin- en een eindpunt…. Totdat ik over die cirkel na ging denken en lezen…google-en. Want hoe zit dat met de economie met zijn steeds terugkerende hausses en depressies. Of met uren, dagen, manden en jaren? Ze gaan voorbij, maar er breekt weer nieuw seizoen, een nieuw jaar of een nieuwe dag aan. ‘De zon komt op, de zon gaat onder… ze gaat niet uit,’ zo zingt Wende Snijders.
Steeds hoger of later?
Een vergelijking. Ook in het dagelijks leven, op het werk, komen allerlei dingen die we meemaken weer terug. Leuke dingen, maar ook dingen waar we moeite mee hebben en steeds terugkomen. We zien er als een berg tegenop en draaien er het liefst omheen. De berg heeft een kloof die van boven naar beneden loopt. Bij de beklimming lopen we niet steil omhoog, maar we lopen er rond omheen. Beneden duurt het even voor we de kloof tegen komen, maar hoe hoger we klimmen hoe vaker we op de kloof stuiten en hoe behendiger we worden om de kloof over te steken. Zo leren we onderweg om problemen aan te pakken! We ontwikkelen! Totdat we uiteindelijk op de top zijn. En dan?
Wij hebben de klok, zij de tijd
Tijd hebben en tijdgebrek hebben we eigenlijk als mensen zelfgecreëerd. Handig, maar het kan ons tegelijk ook flink dwars zitten. De tijd kan stilstaan, de tijd kan vliegen. ‘Afhankelijk van hoe je iets beleeft, duurt tijd lang of kort’, appte gangmaker André Bruijn uit het Westland me. Tijd is relatief, zei Einstein al. Weer een andere WIN-gangmaker, Hans van Meggelen uit Rotterdam omschreef het in zijn app als volgt: ‘Wij hebben de klok en Afrikanen hebben de tijd’, want dat had een oude Afrikaan hem ooit eens voorgehouden. ‘De omgang met de tijd wordt bepaald door de aandacht die je ergens aan wilt geven.’
Tijd hebben en tijd nemen
Afijn, je kunt je tijd dus verdoen en je kunt ergens de tijd voor nemen. Wie dat laatste doet: ergens de tijd voor neemt, neemt daarmee het heft in eigen hand en schept zo ruimte voor ontwikkeling. Terug naar waar deze blog over gaat: (meer) flexibiliteit in je werk en de tijd die dat mogelijk kost. Door alleen al het perspectief om te draaien ga je tijd besparen. Ook hier geldt dus dat de vraag is niet is of je er tijd voor hebt, maar of je er de tijd voor neemt. Je kunt ook wachten tot het te laat is, want ‘de urgentie bouwt zich op!’ Dan heb je alle tijd, maar of je daar nu op zit te wachten?
Zo bezien hoeft tijd – evenmin als geld en vertrouwen uit de vorige blogs – een drempel te vormen als het gaat om (meer) flexibiliteit in je werk. Die flexibiliteit zorgt ervoor dat er altijd zinvol werk op je pad blijft komen. Wel zo handig, omdat steeds meer werk een tijdelijk karakter krijgt. In het programma WIN WIN WIN Zelfontwikkeling leer je hoe je dat in praktijk brengt. Op het festival ga je dat ervaren.