WIN Interview – Zonder geld kom je heel ver
“Zonder geld kom je heel ver”
Juul Martin is initiatiefnemer van onder andere het Huis van Overvloed en Help de Deeleconomie. Met zijn initiatieven haalt hij regelmatig het landelijke nieuws.
Aandacht
Media-aandacht zie ik als een vorm van waardering die ik krijg voor mijn inspanningen om de deeleconomie onder de aandacht te brengen. Ik bewaak goed de tijd die ik er aan wil besteden en accepteer daarom ook niet alle uitnodigingen. Hoewel ik met van alles en nog wat bezig ben, heb ik mijzelf aangeleerd om maar één ding tegelijk te doen. Op die manier kan ik 100% aandacht geven aan datgene wat ik doe, of dat nu spelen is met mijn zoontje, een interview geven of mijn mail beantwoorden.
Leiderschap ontwikkeld
Ontwikkelingen gaan snel. Durf Te Vragen bijvoorbeeld is niet mijn initiatief geweest, maar ik ben wel een van de eersten die is aangehaakt. Ik heb ondertussen honderden sessies gegeven. Op dit moment begeleid ik mensen die ook sessieleider willen worden. Door dit soort activiteiten te doen, ben ik zelf ook gegroeid in leiderschap. In het begin was ik vriendelijk, voorzichtig en had ik een lange aanloop nodig om tot de kern te komen. Nu durf ik veel eerder de vinger op de zere plek te leggen. Streng, maar rechtvaardig. Ik merk dat mensen dat waarderen. Bovendien kom je veel eerder tot resultaat.
Geldzorgen
Eén dag in de week werk ik voor geld, bijvoorbeeld door lezingen en workshops te geven. De andere dagen ben ik aan het pionieren en experimenteren. Dat blijft spannend en het is ook niet zo dat ik nooit geldzorgen heb. Ik ben daarom nu bijvoorbeeld aan het onderzoeken of ik kan leven zonder opdrachtgevers. Zijn er 200 mensen bereid om mij als ‘Goed Doel’ een tientje per maand te geven, zonder dat ze daar iets voor terug krijgen. Ik heb er al zes!
Geluk en gezondheid hangen niet af van geld. Wat je waard bent, heeft ook niets te maken met wat je verdient. Verdienen is in ieder geval een vreemd woord. Je verdient misschien wel veel meer dan wat je krijgt. Het is belangrijk om te beseffen dat je keuzes hebt. Vasthouden aan het geld wat je hebt, maar je niet gewaardeerd voelen. Of ruimte creëren om meer geluk naar te streven, door dingen te doen waar je blij van wordt. Bijvoorbeeld door te delen wat je in overvloed hebt (tijd, kennis, geld). Heb je gebrek aan geld, dan biedt de deeleconomie ook uitkomst. Het begint met te laten zien wat je waard bent, uit te gaan van je eigen kracht, jezelf te zijn en je dromen te delen.
Ambities?
De Dag van Overvloed half september was een mooie en emotionele afronding van een droom die drie jaar duurde. Een droom om zonder geld een huis te bouwen. Het is absoluut het hoogtepunt van de dingen die ik tot nu toe heb gedaan in mijn leven. Maar ik blijf dromen. Ik zou graag een speelfilm willen maken. In 2008 is er in Amerika een bewaker doodgedrukt, door een menigte mensen die op een aanbieding afkwam voor een gratis TV. Het verhaal er achter intrigeert mij en daarover zou ik graag een film willen maken.
Irmgard Bomers interviewt regelmatig smaakmakers over werken in netwerken.