WIN Interview – Je eigen vaste baan creëren

27 oktober 2013

Het kan!

Voor WIN kom ik op de leukste plekken. In het Kyocera-stadion van ADO Den Haag heb ik een ontmoeting met Anton Nijboer. Hij runt de Stichting ADO Den Haag in de Maatschappij

In het stadion wordt op dat moment het veld gekeurd. Het wordt afgekeurd voor de wedstrijd tegen SC Heerenveen. Een tegenvaller.

Zijn de resultaten van de club van invloed op je werk?

Absoluut. In theorie niet uiteraard, maar in praktijk wel. Als ADO het goed doet in de competitie, dan is de meerwaarde van onze projecten echt groter. Kinderen vinden het superleuk als voetbalhelden op school betrokken zijn bij activiteiten. Ik merk het ook aan mezelf; je wordt fan van de familie waar je deel van uitmaakt. Het is echt genieten als het goed gaat in de competitie.

Wat houdt je werk in?

De Stichting zet via projecten het voetbalbedrijf (spelers, medewerkers, stadion) in, om inwoners in de regio Haaglanden meer toekomstperspectief te bieden. We hebben projecten op het gebied van educatie, gezondheid en participatie. Wekelijks zijn we hier druk mee, kijk maar op de agenda. We doen dit met partners, zoals Azivo, Haag Wonen, Parnassia en de Gemeente Den Haag. .

Mijn taak is heel breed, van ballen oppompen tijdens een evenement tot onderhandelen met directies van grote bedrijven over projecten. Mijn werk bestaat voor 80% uit communicatie, met de eigen organisatie, de klanten en vrijwilligers die zich inzetten voor de Stichting.

Doe je dit werk al lang?

Ik werk er nu drie jaar, waarvan één jaar als vrijwilliger. In 2009 raakte ik na 23 jaar mijn baan kwijt en zat met mijn handen in het haar. Voor het eerst gedwongen om na te denken over de vraag “wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik”. Al snel was voor mij de richting duidelijk: iets met sport en/of goede doelen. Ik ben een enorme voetbalfan en heb ook altijd zelf gevoetbald. Bovendien ben ik betrokken bij twee stichtingen die geld inzamelen voor kinderen in Zuid Afrika. Ik ben actief gaan netwerken en ben op die manier ook in contact gekomen met ADO Den Haag. Met als resultaat dat ik drie maanden later als vrijwilliger voor één dag in de week kon beginnen. In één dag kun je echter te weinig van jezelf laten zien. Om een lang verhaal kort te maken. Ik heb meegeholpen aan het opbouwen van de Stichting, die mij vervolgens in dienst heeft genomen. Een baan waarvoor ik absoluut kansloos zou zijn geweest in de traditionele arbeidsmarkt, met een sociale geografiestudie en alleen werkervaring in het toerisme.

Heb je tips/advies voor mensen die op zoek zijn naar werk?

Vooral doorzetten en blijven geloven in je ideaal. Accepteren dat teleurstellingen erbij horen en je niet laten ontmoedigen door instanties als bijvoorbeeld het UWV. Alleen jij weet wat het beste voor je is. Gebruik ook de ruimte die je krijgt als je geen werk meer hebt. Ik heb in die periode echt kunnen genieten van mijn twee zoontjes. Lukas is fan van ADO en Marik van Ajax geworden! Zo vader, zo zonen.

In 2013 heeft ADO Den Haag in de Maatschappij de John Blankensteinprijs gewonnen, voor hun inspanningen op het gebied van seksuele diversiteit.  In november 2014 was Anton te gast in Nieuwsuur in verband met de uitkomsten van een onderzoek over homosexualiteit in de voetbalwereld.

Irmgard Bomers interviewt regelmatig smaakmakers over werk in netwerken. 

 

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha