WIN Interview – Initiatiefnemer HRcommunity Remco Mostertman

28 januari 2013

“Kom uit je comfortzone en sluit je aan”

Met 55.000 leden is HRcommunity op LinkedIn uitgegroeid tot een van de grootste actieve communities in Nederland. Remco Mostertman, initiatiefnemer van de community, vertelt over het succes van de formule.

Online én offline zichtbaar

De HRcommunity heeft een stevige basis op LinkedIn en Twitter, maar kent ook vele live meetings. De jaarlijkse verkiezing van de HR Top100 is er één van. De mix van online en offline activiteiten vormt een belangrijke pijler van het succes volgens Remco.

Missie

Remco is een man met een missie. Zelf al jaren actief in het HR-werkveld en bezig met veranderen. Maar tegelijkertijd ook kritisch op zijn eigen vakgebied en de toegevoegde waarde van HR. Met de HRcommunity wil hij een beweging op gang brengen die leidt tot een andere manier van werken. Werken gebaseerd op inclusiviteit, dialoog en continuïteit om bij te dragen aan veerkracht, wendbaarheid en werkplezier. HR kan daarin volgens hem, naast ICT, voor organisaties een sleutelrol vervullen. Maar dan moet HR wel een duwtje krijgen.

Old school HR

We zitten vast in ons eigen denken en doen, aldus Remco. Als HR zelf niet uit haar comfortzone komt maakt het vakgebied zichzelf overbodig en komt de omslag naar een ondernemende cultuur in organisaties niet tot stand. Ook zelfstandige HR professionals hebben volgens Remco nog wat te leren. Acquisitie is in een community uit den boze.  Gelukkig laat de HRcommunity zien dat er een beweging op gang komt met professionals die tijd en kennis beschikbaar stellen om de New World of Work vorm te geven.

Het kan anders!

De ‘transfer of learning’ tijdens reguliere opleidingen is vaak niet meer dan 15%. Dat is zonde en dat kan anders en beter. Leren door te verbinden en te doen. Community Based werken is het sleutelwoord. Oftewel werken in netwerken. Online worden verbindingen gelegd tussen HR professionals die offline worden bestendigd. Dit alles geheel op eigen initiatief van de leden van de community. Deze week bijvoorbeeld kwamen in het kader van de broedplaats Talent de Ruimte 60 talentdeveloppers bij Microsoft bijeen om expertise te delen met als doel de talentprogramma’s te verbeteren en het resultaten belangeloos te delen.

New World of Work

De HRcommunity laat zien dat anders werken kan. Werken in netwerken is al realiteit voor de groep professionals die actief betrokken is, omdat ze geloven dat anders werken kan. Een ieder pakt vanuit eigen expertise een natuurlijke rol en verantwoordelijkheid op. Remco is trots op het bereikte resultaat tot nu toe. Zijn oproep is dan ook “Kom uit je comfortzone en sluit je aan. Ontdek hoe leuk deze manier van werken is en hoeveel het kan opleveren”.

Remco Mostertman, www.hrcommunity.nl

Irmgard Bomers interviewt regelmatig smaakmakers over werken in netwerken. 

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha