WIN Interview – founder Weconomics Paul Bessems

5 augustus 2014

De machine is aan vervanging toe”

WIN is partner van de Weconomics Foundation, een stichting die zich onder meer sterk maakt voor de ontwikkeling van een infrastructuur om slimmer met elkaar te kunnen samenwerken. Een infrastructuur die past in het gedachtegoed van WIN.

Paul Bessems is oprichter van de Foundation en schrijver van diverse boeken over de community economie en een fundamentele andere manier van organiseren.

Duurzame welvaart

De toekomst van onze kinderen is mijn drijfveer. Ik vind dat we moeten streven naar een betaalbare en duurzame welvaart, niet per se meer welvaart. De ‘machine’ waarmee we welvaart maken is aan vervanging toe. Vrijwel dagelijks zijn daarvan voorbeelden in het nieuws. Crisissen komen steeds vaker voor en duren ook steeds langer. Werk en werkorganisatie passen niet meer bij elkaar. Maar we zijn zo druk, dat we geen tijd meer hebben om stil te staan bij de dingen die we doen. Dat houdt mij al jaren bezig en ik doe wat binnen mijn vermogen ligt om dit te doorbreken. Dat is niet gemakkelijk!

Hybride organiseren als oplossing

Als je met iets nieuws bezig bent, dan is het heel belangrijk om de juiste woorden te kiezen. Hybride organiseren dekt de lading. Het is een kruising tussen zelf doen en uitbesteden, waardoor de werkorganisatie én schaalbaar én flexibel wordt met productiviteitsverbetering én vernieuwing als resultaat. Aan het Weconomics model ligt mijn eigen praktijkervaring ten grondslag. Pas daarna ben ik het theoretische kader er omheen gaan ontwikkelen en is het gedachtegoed ondergebracht in de Foundation. Elk bedrijf waar ik voor werkte vond zichzelf uniek en probeerde het wiel opnieuw uit te vinden. In praktijk zijn de overeenkomsten tussen organisaties echter veel groter dan de verschillen. Weconomics gaat niet uit van de verschillen, maar van de grootste gemene deler. Onderdelen van bijvoorbeeld ProRail en Delta Lloyd werken er mee. Voor heel veel bedrijven is het echter lastig om ingesleten denkwijzen en patronen los te laten. Daarom zet ik mijzelf nu ook in als adviseur en spreker. Bovendien heb ik intussen vijf boeken geschreven over het onderwerp.

Delen en co-creëren de sleutelwoorden

Ik denk dat WIN en Weconomics elkaar prima kunnen versterken. Duurzame welvaart vraagt vooral een andere manier van het organiseren van werk. Delen en co-creëren zijn daarin sleutelwoorden en dat zie ik ook terug in het gedachtegoed van WIN. Door de handen ineen te slaan kunnen we meer voor elkaar krijgen. WIN trekt mensen aan die open staan voor een andere manier van organiseren. Ik denk dat Weconomics daar een goed model voor aanreikt. Ik zou het geweldig vinden als er in WIN-verband een haalbaarheidsstudie komt naar de toepasbaarheid van hybride organiseren in een aantal (Brabantse) organisaties. Een mooie start van de WIN Werkkring in Brabant.

www.weconomics.info

Irmgard Bomers interviewt regelmatig smaakmakers die de principes van werken in netwerken in praktijk brengen.

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha