Blog – Ine

15 augustus 2014

Over de waarde van co-creëren

Een BBQ van grote klasse.  Blij dat ik er bij was. Zo kijk ik terug op het feestje dat we gisteren hebben gevierd met de groep + aanhang die werkt aan  het boek over Nieuwe Business Modellen (NBM). Een mooi gezelschap van mensen die elkaar voor een groot deel een jaar geleden nog niet kenden. Allemaal leveren ze een bijdrage aan het boek; de een meer dan de ander. Of het boek een succes wordt? Ik hoop het. Als het zo is, dan is dat voor mij toch bovenal de verdienste van één persoon.

 

Ine

Ine is van onschatbare waarde. Ze zal als redacteur van het gezelschap de komende maand nog heel hard moet werken aan het boek.

De planning is een maand uitgelopen – niet door haar, maar de BBQ gaat door. Ine is ook de regisseur van de BBQ. Op onnavolgbare wijze speelt ze haar rol en ik ben maar al te blij dat ik haar daarbij een handje kan helpen. Maar Ine is voor mij vooral een mooi mens, een echte smaakmaker. Vanochtend voor negen uur was ze al weer aan het werk en ontvingen we een bedankmail van haar, die eindigde met “Tot een volgende keer – en nu zorgen dat het boek af komt!”.  Het boek wordt 13 november gepresenteerd tijdens een symposium in Utrecht.

Dubbel

Dat geeft mij een dubbel gevoel. Ine ’s bijdrage is onzichtbaar in het boek, die van mij wel. Dat is voor mij één van de redenen geweest om gratis 100 uur beschikbaar te stellen als coauteur. Dat voelt niet helemaal goed, want Ine ’s rol is immers vele malen groter dan de mijne. Ine krijgt ervoor betaald, dat wel. Ze is freelancer. Het is haar werk, maar ze doet veel meer dan redigeren. Haar bijdrage is niet in geld uit te drukken. Als je haar googelt, dan zie je niet hoe waardevol ze is. Haar profiel onderscheidt zich niet van de duizenden andere freelancers. Co-creatie is een ideale manier om te laten zien wat je waard bent én je netwerk uit te breiden met waardevolle mensen.

Samen werken aan waarde

Door deel te nemen aan co-creatietrajecten kom je de Ine ’s tegen, maar ook de Jannen. Jan vertegenwoordigt een hele andere waarde. NBM is zijn boek en zijn naam komt op de cover. Hij is de professor die het onderwerp heeft omarmd en die mensen om zich heen verzamelt die hem daarbij helpen. Het is zijn werk. Voor mij heeft hij meerwaarde. Mijn waarde voor hem is beperkt. Ook dat geeft soms een dubbel gevoel, eerlijk is eerlijk. Voor mij is het belangrijk om werken in netwerken in praktijk te laten zien. Leren door te doen; in dit geval samen een boek schrijven. De echte waarde voor mij persoonlijk zit echter in het ontdekken van de Ine ‘s in dit traject. Mensen van onschatbare waarde, omdat ze het verschil maken door zichzelf te zijn. Maar ook de Jannen, omdat zij in staat zijn om vanuit hun positie samen werken aan waarde op de kaart te zetten. En daarmee ook WIN!

Deze blog illustreert één van de 10 WIN Principes – Vergroot je netwerk. Meer blogs lezen? Klik op Maak je keuze en kies de categorie WIN Blogs.

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha