WIN Interview – Floor Martens over hokjes denken

29 december 2014

Floor kwam na haar studie rechten bij de rijksoverheid in dienst als consultant voor het Europees Sociaal Fonds. Ze specialiseerde zich in het thema sociale innovatie en begon steeds meer te geloven in werken in samenwerkingsverbanden, met ruimte voor het inzetten van individuele specifieke kennis.

Tegelijkertijd verwonderde ze zich steeds meer over het hokjes denken bij de overheid. Dit leidde in 2011 tot haar website www.uitjehokje.nl. Vanuit haar geloof in de kracht van verbinding via sociale media en haar interesse voor veranderprocessen werd ze vervolgens adviseur voor het nieuwe werken. Na acht jaar werken was het tijd voor een lange reis door Azië om haar eigen hokjes denken weer eens te onderzoeken.

Wat doet hokjes denken met jou?

Ik denk dat iedereen in hokjes denkt, omdat we anders gek worden. Toch is het essentieel om ook over de hokjes heen te kunnen kijken en hokjes met elkaar te kunnen verbinden. Door die verbinding kan energie gaan stromen naar iets mooiers dan mogelijk is als je de hokjes apart probeert verder te brengen. We zijn niet voor niets niet alleen op deze aarde. Samen hebben we hier iets te doen! Hokjes denken geeft mij het gevoel dat we niet alle mogelijkheden die er zijn benutten, uit angst voor de onbekende. Voor mij zit in dit onbekende juist de potentie tot vooruitgang.

Je ziet meer gebruik van sociale media binnen de overheid als een middel om hokjes denken te doorbreken. Leg eens uit?

Toen sociale media net in opkomst waren en veel mensen ‘tegen’ waren, zag ik vooral de potentie ervan. Het biedt de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier contact te leggen met een onwaarschijnlijk grote groep mensen. Doordat ‘hokjes’ wegvallen op sociale media en verbindingen inzichtelijk worden gemaakt, kom je gemakkelijk in contact met mensen buiten je ‘offline’ netwerk. De verbreding van je netwerk en de daaruit voortvloeiende kennis biedt de mogelijkheid om je denkkader te verbreden en dus je hokjes denken te doorbreken.

Je bent nu al een paar maanden in Nepal en India. Brengt deze ervaring je tot nieuwe inzichten?

Toevallig had ik deze week ineens sterk de behoefte mijn gedachten hierover op te schrijven in mijn dagboek en dit heeft geleid tot de aanzet voor een nieuwe Uitjehokje blog. Dagelijks word ik met schrikbarende armoede geconfronteerd. Ik wil problemen waar we in Nederland mee te maken hebben niet bagatelliseren, maar als ik hier in India over straat loop en de bedelaars om me heen zie, dan denk ik weleens waar hebben we het over. Ik heb eerder voor langere tijd gereisd en dit gevoel ontstaat elke keer. Wat ik er dit keer mee zal doen als ik in februari weer in Nederland ben, kan ik nu nog niet voorzien.

Hoe ziet jouw ideale baan er uit?

Voortbordurend op mijn vorige vraag, zou ik graag een bijdrage leveren aan het verbeteren van de gelijkwaardigheid van mensen overal ter wereld. Dit zou ik niet per se vanuit Nederland willen doen. Ik zou zo de wereld over willen gaan om een bijdrage te leveren aan verschillende projecten. Ik heb gewerkt als organisatieadviseur en tijdens mijn reis besefte ik weer dat de projecten die op leef verbetering gericht zijn, veranderprojecten zijn. De sleutel tot succes is vaak om de juiste mensen bij elkaar te brengen en in beweging te krijgen. Ik denk dat ik daar wel goed in ben. Ik besef echter ook dat dit soort internationale banen schaars zijn, dus als ik in Nederland aan mooie projecten kan bijdragen, dan zou dat ook geweldig zijn!

Irmgard Bomers interviewt regelmatig smaakmakers over werken in netwerken.

Lees ook het vervolg van Floor’s zoektocht.

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha