WIN Interview – Erik van den Oord over leiderschap
“Passie, frustratie of brood op de plank”
De wijde wereld intrigeert hem van jongs af aan en hij heeft een enorme ontdekkingsdrive. Toch blijft zijn wereld lange tijd klein. Op zijn tiende komt hij voor de tweede keer in België. Zijn ouders rijden nog speciaal voor hem een stukje om, zodat hij ook kan zeggen dat hij in Frankrijk is geweest. Hoe anders is nu.
Internationaal gestudeerd en getrouwd met Sandra die internationaal trainingen verzorgde voor de KLM. Als reisgezel dook hij de lokale samenleving in, terwijl zij aan het werk was. De wereld kent voor hem geen geheimen meer. Ook de kinderen wordt het met de paplepel ingegoten. Huizenruil is een favoriete bezigheid, bij voorkeur met huizen op niet voor de hand liggende bestemmingen. Hij kan er met smaak over vertellen.
Doodlopende weg
Erik wil iets voor de maatschappij betekenen. Op die manier raakt hij al jong betrokken bij de politiek. Hij ontdekt dat het CDA voor jongeren mooie studiereizen organiseert. Een mooie kans om de wereld te verkennen. Opgegroeid op de boerderij in Brabant, is het CDA voor hem een vanzelfsprekende keuze en wordt hij later actief als statenlid in zijn provincie. Met zijn nauwe betrokkenheid bij de splitsing en verkoop van energiebedrijf Essent oogst hij alom bewondering en het politieke pad lijkt voor hem uitgestippeld. Op zijn 35e komt er een kink in de kabel. De verwachte fulltime functie in de politiek krijgt hij niet.
Het boerenbedrijf als inspiratie
Een periode van grote onzekerheid en vertwijfeling volgt. Wat nu? Hij trekt letterlijk alleen de woestijn in om een antwoord te vinden. Hij vindt er niets. In die tijd krijgt de boerderij waar hij is opgegroeid weer waarde voor hem. De vrijheid, de natuur, de seizoenen die het werk bepalen. Allemaal elementen waar hij wat mee heeft. Zo raakt hij betrokken bij onderwerpen als de circulaire economie, duurzaamheid en verantwoord ondernemen. Zaken die er voor hem toe doen en waar hij aan wil bijdragen. Als naam voor zijn eigen onderneming kiest hij Ivanhoe; een veelzeggende naam.
Modern leiderschap
Hij adviseert bedrijven over leiderschap en duurzaamheid en maakt ze bewust van de mogelijkheden die er zijn om economisch en ecologisch verantwoord te ondernemen. Zo raakt hij ook betrokken bij het onderzoek naar nieuwe business modellen van Jan Jonker, hoogleraar duurzaam ondernemen. In die hoedanigheid leer ik hem kennen als een van de co-auteurs van het boek Nieuwe Business Modellen, dat genomineerd is als Managementboek 2015. Al snel ontpopt hij zich als een geboren leider in dit co-creatietraject. Een moderne leider, die weet wat hij wil en knopen kan doorhakken. Die mensen in hun kracht weet te zetten, niet schroomt om te zeggen waar het op staat, maar ook zelf de handen uit de mouwen steekt. Met “passie, frustratie en brood op de plank” als motto. Geen wonder dat Jan Jonker hem regelmatig vraagt voor spreekbeurten en andere gelegenheden waar ondernemers hun licht opsteken over duurzaamheid. Meewerken aan NBM levert hem ook business op.
Erik heeft de zaken weer op orde en volgt de politiek op afstand. In plaats van aan de verwachtingen van anderen te voldoen, pakt hij nu zelf de kansen die er volop zijn. Daarbij laat hij zich leiden door de natuurlijke principes van het leven en werken op de boerderij. Idealisme en zakelijkheid gaan hand in hand. Hij leeft in het nu, maar sluit niet uit dat hij over een aantal jaren zijn ervaring weer inzet voor de politiek. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en aan leiderschap ontbreekt het hem in elk geval niet.
Irmgard Bomers interviewt regelmatig smaakmakers die de principes van werken in netwerken in praktijk brengen.