Blog – Elk einde is een nieuw begin

17 april 2015

Over nieuw zakelijk denken

“Stom! Jou ten onrechte vergeten bij de met dank aan te zetten in het magazine”. Een tweet van @Slimmernetwerk. Geeft niets, beste mensen, want het project dat jullie nu hebben afgerond is voor mij zeer waardevol geweest. Ik leg graag uit waarom, omdat ik hoop dat mijn ervaring je verder helpt in de zoektocht naar een goed werkende overheid.

In mijn eigen zoektocht naar een andere manier van werken kwamen de Doetanks op mijn pad. Ik schreef er over in mijn blog Co-creëren in een Doetank in de zomer van 2013 en een paar maanden later nog een keer in de Blog Super Simpel. Van harte onderschrijf ik de conclusie van Slimmernetwerk, dat vernieuwing staat of valt met bevlogen mensen. Daar ontbreekt het echt niet aan binnen de overheid.

Nog elke dag geniet ik van de contacten die toen zijn gelegd. Maar ik zie ook hoe (ex) ambtenaren worstelen met hun idealisme.

Luxeprobleem

Projectleider Thomas van Andel vraagt in het magazine Slimmernetwerk gaat het huis uit om feedback. Dat geef ik graag. Ik zie één belangrijke belemmerende factor die overheidsvernieuwing in de weg staat: zakelijk denken. Je kunt het de betrokkenen niet verwijten, maar ik heb het project Slimmernetwerk als een ongelooflijke luxe ervaren. Luxe, om zoveel tijd en ruimte te kunnen besteden aan innovatie. Luxe, waar je waarschijnlijk niet van bewust bent als je in een overheidsomgeving werkt. Luxe die wat heeft opgeleverd, ook voor mij: verbetering van het eigen co-creatieproces én waardevolle contacten. De luxe om een prachtig magazine te maken als afronding van het project. Luxe heeft ook een keerzijde. Het staat innovatie in de weg. Vernieuwing is niet meer in een hokje te stoppen van een project of een R&D-afdeling. “Vernieuwing is een continu proces geworden, dat overal geïnitieerd kan worden”, zegt Peter van Lieshout van de WRR over het rapport Naar een lerende economie. Daarvoor is veel meer ruimte dan je denkt, ook in de eigen organisatie. TrainJeCollega is daar een mooi voorbeeld van. “De charme is het imperfecte”, zegt initiatiefnemer Anne-Claire Frank daarover. Een mooie brug naar nieuw zakelijk denken.

Idealisme en zakelijkheid

Zakelijk denken zit niet in de genen van ambtenaren en voor velen is het een synoniem voor commercieel of rendementsdenken. Dat veroorzaakt een hoop ellende. Ik heb het over het nieuwe zakelijke denken, waarbij zakelijkheid & idealisme hand in hand gaan. Een nieuwe wereld waarbij tijd en kennis delen ook geld is. Waar niet veel tijd wordt besteed aan woorden en plannen maken, maar doelgericht wordt gewerkt. Waar fouten worden gemaakt. Waar niemand de wijsheid in pacht heeft en mensen leren van elkaar. Met een zeer gunstige prijs/kwaliteitverhouding. Waarbij succes de resultante is van een mooie balans van individueel, maatschappelijk en organisatie belang. Meervoudige waardecreatie. De WIN Werkkring biedt zo’n omgeving voor iedereen die werken leuk vindt. Een ideale plek om het gedachtengoed van Slimmernetwerk te continueren. Tel uit je WINst! Jaja…, ik hoor het de oude denkers al denken.

Deze blog illustreert een van de tien WIN Principes – Durf te vragen

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha