Werken in de WIN-gaard
Over rare druiven
Hoe zou het zijn om de biologische druivenkwekerij Nieuw Tuinzight – de plek waar WIN het afgelopen weekend zijn tienjarig bestaan vierde – als metafoor te gebruiken voor werken in netwerken? Jaap Luikenaar doet een bescheiden poging en is reuze benieuwd hoe jij er tegenaan kijkt.
In deze metafoor is WIN de wijnstok en zijn smaakmakers de ranken aan WIN die trossen mooie druiven voortbrengen. Het klinkt haast bijbels, maar laat je daardoor vooral niet afschrikken.
De druif is een dankbare plant die mooie trossen met heel veel vruchten kan dragen. Voorwaarde is wel dat hij aandacht krijgt en een goede verzorging, met lekker veel zon, op zijn tijd een buitje en een beetje mest. Iets dat je bij WIN zeker kunt halen. Wees dus geen krent (!) en investeer tijd, geld en vertrouwen in je druiven.
Ja, snoeien is soms nodig, anders verwildert-ie… met zure druiven als resultaat.
Druiven groeien aan ranken en die moet je soms ondersteunen. Die ranken groeien langs een netwerk van flexibele draden; je moet ze niet te strak vastbinden, want anders snoer je groeiende ranken in. En dat is zonde.
Pas in het voorjaar komen de druiven-stronken tot leven: er verschijnen jonge, groene blaadjes. Een wonder eigenlijk, want die stronken zien er vaak niet uit: grijs, grauw en brokkelig, het lijkt wel dood- of dor hout.
Als de bloeitijd nadert, moet de druivenkweker kiezen: ga ik voor mooie, volle druiventrossen, met veel snoeiwerk, maar wel een heel hoge opbrengst of gaat het mij ook om de sier – dus om een mooie, sierlijke plant, waarbij de opbrengst best belangrijk is, maar waarbij er naast puur economische waarde ook ecologische en sociale waarde bestaat.
Want wie in de moderne kwekerij, de wijngaard (of WINgaard) werkt, is weliswaar zakelijk, maar kijkt verder dan alleen naar de opbrengst. Hij (of zij) wordt gedreven door passie én door idealisme, waarin het draait om de optelsom van al die verschillende waardes voor de samenleving.
Modern werken dus. Samenwerken, met de nieuwste technische hulpmiddelen. Niet altijd van negen tot vijf; maar soms vroeg of laat, waarbij werk en privé niet langer strak gescheiden zijn.
Druiven zijn eigenwijze planten. En dat is maar goed ook. Want ook al snoei je ze en hou je ze kort, toch zullen ze steeds proberen via andere wegen te groeien met nieuwe uitlopers. Moet je die nieuwe ranken meteen wegsnoeien? Nee, wacht maar even en kijk wat er gebeurt. Ook al levert-ie rare of zure druiven, want misschien groeit er ook wel een bloesem aan en zijn er onverwachte kansen op meer zoete druiven.
Tot slot: is nu bij een goede verzorging en veel aandacht altijd een mooie opbrengst gegarandeerd? Nee, want er zijn altijd factoren waar je géén invloed op hebt die een rol kunnen spelen: denk aan zon, regen, koude en hitte. En zelfs als dat allemaal onder controle is, vliegen er, als je niet uitkijkt, nog altijd vogels rond die graag een graantje – nee, een druifje – mee willen pikken.
En daar gaat je oogst dan en zijn de druiven zuur. Maar geen nood, want ook dat is tijdelijk: een nieuw seizoen is alweer in aantocht.
Reacties kunnen naar Jaap@werkeninnetwerken.nl
Smaakmaker Jaap Luikenaar (1953) woont sinds een aantal jaren in Eindhoven. Zijn hele werkzame leven is hij actief in het communicatievak als schrijver en redacteur. Eerst in dienstverband en nu op projectbasis vanuit zijn eigen bedrijf Leodium. Hij is tevens bestuurslid bij Terres des Hommes Eindhoven en faciliteert WIN Werksessies in Eindhoven. Zijn meest recente boek is Man op de Mammapoli.