Waarderen van vrijwilligerswerk

11 oktober 2020

Smaakmaker Vivienne Leuken is van huis uit bestuurs- en organisatiekundige. Als moderne werker combineert ze verschillende rollen en functies die allemaal te maken hebben met leiderschap. In 2018 werd ze verkozen tot Brabander van het Jaar als mede-oprichter van VIPE, een duurzaam en sociaal initiatief rond het hergebruik van pruiken. Heel eervol, maar na drie jaar is duidelijk dat het economisch perspectief ontbreekt. Niet dat VIPE ineens winst wil maken, maar om een organisatie draaiende te houden is er ook geld nodig.

Verschillende perspectieven

Vanuit het perspectief van de vrijwilliger schreef ze daarom het visiedocument Waarderen van vrijwilligerswerk. Ongeveer op dezelfde tijd verscheen er ook een themapublicatie over vrijwilligerswerk vanuit het perspectief van een (bibliotheek)organisatie. Als je de moeite wilt nemen om beide te lezen vanuit een win-win-win perspectief, dan is direct duidelijk waar het aan schort: bij de één ontbreekt het ‘profit’ perspectief, bij de ander het ‘people’ perspectief.

Ondergeschoven kindje

Uit het visiedocument van VIPE: “Samenvattend kunnen we stellen dat het waarderen van vrijwilligerswerk nog een ondergeschoven kindje is, de sluitpost van de begroting, de vergeten economie. Daarom komen we met deze visie op gepast waarderen. Een visie die verder gaat dan enkel het waarderen van de vrijwilliger. Het gaat uiteindelijk om het creëren van een meer duurzame welvaart voor allen. Gepast waarderen van vrijwilligerswerk hoort daarbij. We willen iedereen van harte uitnodigen om mee te denken en te praten over deze visie met betrekking tot het waarderen van vrijwilligerswerk.”

Het begin is er

We pakken de handschoen op! Eerst zetten we op 19 november in een WIN Werksessie ‘Circulair geld’ op de stip, als een mogelijke oplossing. Smaakmaker Doede Simonides verzorgt dan de aftrap en vertelt over de aanpak in Amsterdam. Vivienne doet ook mee. Op 10 november kun je via YouTube de Kennissessie “Circulair geld kip of ei” volgen. Wie weet lukt het om daarna een bredere dialoog te krijgen met bijvoorbeeld de bibliotheeksector die voor zo’n 80% afhankelijk is van vrijwilligers. In de nieuwe economie praat je immers niet over, maar met elkaar om oplossingen te creëren.

 

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha