Van participatie naar mede-eigenaarschap

7 november 2020

Sluit je aan bij het Pioniersnetwerk Open Overheid

De samenleving verandert en daarmee verandert de rol van de overheid ook. Bij die maatschappelijke ontwikkelingen hoort een Open Overheid. Een overheid die met inwoners het gesprek aangaat en hen betrekt bij belangrijke processen. Maar hoe doe je dat op een verantwoorde wijze? Om daarover kennis en ervaring te delen en elkaar te inspireren, is het Pioniersnetwerk Open Overheid voor gemeenten in het leven geroepen.

Korte samenvatting van het gesprek over Next Level Participatie dat op 5 november plaatsvond

Trending topic was de kloof tussen de belevingswereld van mensen en de systeemwereld van de overheid. De gasten aan tafel spraken over manieren om de kwaliteit van het gesprek tussen inwoners en gemeenten te versterken, over de spanning tussen de representatieve en participatieve democratie en over hoe je voorbij de usual suspects komt. Welke rol spelen bestuurders bij mislukte participatie en wat hebben lef en zelfrespect van ambtenaren hiermee te maken? Wat kunnen jongeren veranderen aan het systeem? Kunnen zij voor een revolutie zorgen?

Het resultaat

De gasten vulden elkaar aan én waren kritisch naar elkaar. Resultaat: ze ontdekten uitdagingen van participatie waar we liever niet over praten. Eén conclusie staat als een paal boven water: als we participatie naar een next level willen tillen, moeten we de manier waarop we met de samenleving samenwerken fundamenteel veranderen! In deze talkshow ontwikkelden we taal die pioniers op de werkvloer kunnen gebruiken om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Woorden als mede-eigenaarschap, invloed en co-creatie komen daarin terug.

Terugkijken

De Online Talkshow kun je op je gemak nog eens terugkijken. Link naar de gehele talkshow.

Of kijk per deel:

  • Stelling 1: Participatie zorgt voor draagvlak voor beleid
  • Stelling 2: Mislukte participatie ligt vaak aan de leiderschapsstijl van bestuurders
  • Stelling 3: Jongeren nemen de politiek niet serieus
  • Stelling 4: We moeten zoveel mogelijk met mensen in gesprek over beleid

To be continued…

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha