De betekeniseconomie komt in twee golven

15 november 2020

De grenzen van het systeem waarin economische groei boven alles gaat zijn bereikt. Overal ter wereld gaan de sociale en ecologische alarmbellen af. De planeet is op, net als de meeste mensen. Gelukkig lonkt er een alternatief. Sterker nog, volgens betekeniseconomie-expert Kees Klomp zijn we allang een onomkeerbaar pad ingeslagen richting een systeem waarin niet de markt en winstmaximalisatie, maar gemeenschappen en de aarde centraal staan.

“Mijn hypothese voor de transitie naar de Purpose Economy is dat we de komende decennia ‘twee golven van systeemverandering’ zullen meemaken.

We zijn al aan het surfen op de 1e -morale- golf. Het is helemaal niet moeilijk om het toenemende morele debat dat momenteel gaande is, te erkennen. We praten steeds meer over sectoren als fossielen, luchtvaart, bankwezen, vlees en industriële landbouw. We erkennen steeds meer de donkere -ecologische kant van deze sectoren; erkennen welke zaken goed zijn voor de economie en welke zaken slecht zijn voor de planeet. En wat dat zou moeten betekenen voor productie & consumptie.

De 2e golf wordt aangestuurd door de Centennials; wanneer ze als jongvolwassenen de samenleving ingaan. Deze golf zal worden aangedreven door een existentieel begrip. Door te erkennen hoe de natuur werkt. Door systeemdenken.

Mensen hebben moraliteit nodig om goed van kwaad te onderscheiden. De natuur maakt of heeft dat oordeel niet nodig. In de natuur zijn er alleen degeneratieve, destructieve krachten en regeneratieve, constructieve krachten. Iets versterkt het ecosysteem, of iets verzwakt de ecosystemen.

We zullen leren dat we deel uitmaken van het levende systeem – niet boven het levende systeem – en dat ons gemeenschappelijke doel als menselijke soort is om het levende systeem te helpen gedijen. Ecologie zal economie overtroeven. Van nature!

Meer weten over de missie en visie van Kees Klomp? Bekijk zijn videoportret.

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha