Spring! het verhaal van Reina Janssen

6 december 2016

Al anderhalf jaar werkt ze aan de publicatie van Spring! Naar werken in verbinding met jezelf.  In januari is het dan eindelijk zo ver en breekt voor Reina een spannende periode aan. Hoe wordt het boek ontvangen? Kan ze er ook van leven? Reina ziet het boek als middel om haar activiteiten als loopbaancoach te ondersteunen, maar spreken over haar eigen ervaring doet ze ook.


Werken in verbinding met mezelf

In 2001 sloeg bij mij het inzicht in dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn eigen pijn. Wauw, wat een ingrijpend moment in mijn leven! Vanaf dit moment heb ik het pad van overleven verlaten en ben ik het pad van verdieping gaan lopen. Zo noem ik dat. Dit pad van verdieping leidt naar één punt: mezelf. Ik leer mezelf kennen, wat een behoorlijk pijnlijk proces is geweest en soms nog steeds is.

Naarmate ik mezelf beter leer kennen en waarderen, raakt ook mijn werkleven steeds nauwer afgestemd op wat bij mij past, bij wie ik ben. Dat klinkt eenvoudig, maar is het niet. Mezelf beter kennen, weten wat ik belangrijk vind en dit vervolgens serieus nemen, kent als consequentie dat ik moet loslaten wat daar niet langer bij past. Ik heb verschillende keren besloten los te laten en weet dus uit ervaring: loslaten vraagt héél veel moed. Maar oh, wat levert het veel op! En de tweede en derde keer dat je loslaat, val je al lang niet meer zo diep..

Moedig

Inmiddels durf ik mezelf moedig te noemen. En ik gebruik deze moed om anderen aan te moedigen dezelfde stap te zetten, namelijk de stap waarmee je trouw blijft aan jezelf en desnoods loslaat. En niemand zegt dat dit makkelijk is. Maar dat wil niet zeggen dat je het niet moet doen. Want op deze manier neem jij verantwoordelijkheid voor je eigen leven, word jij uitgangspunt in de dingen die je doet en draagt je werk steeds meer bij aan een leven, dat je als zingevend ervaart.

En ik voel hoe geweldig dit is en gun je jezelf te zijn in je werk. Ik heb het pad gelopen, weet hoe ik mezelf heb moeten uitvinden, hoe taai dit proces is. Inmiddels sta ik fier, durf mezelf zelfs moedig te noemen en wil nu mijn ervaring en inzichten heel graag ten dienste stellen aan jou, zodat jij dezelfde stappen durft te zetten. Dat raakt me, geeft me voldoening en brengt me iedere dag nog dichter bij mezelf.

Mijn achtergrond en wat mij drijft

Mijn vader was zelfstandig ondernemer in de binnenvaart. Als schippersdochter ben ik min of meer toevallig in Maasbracht geboren, omdat de tjalk daar op dat moment lag. Mijn jeugd speelde zich af in de regio Dordrecht (op het schippersinternaat) en Rotterdam (onze thuishaven).

Pas veel later ben ik gaan begrijpen hoe mijn achtergrond verbonden is met mijn centrale levensthema, mijn ‘waarom’: dat wil ik betekenen in mijn (werkzame) leven. Hier zit m’n essentie.

Ik heb me als schippersdochter lange tijd minderwaardig gevoeld. Het is om die reden dat gelijkwaardigheid voor mij een belangrijke waarde is. Ik ben er achter gekomen dat hier mijn ‘waarom’ zit als het gaat om mijn loopbaancoaching. Hier zit wat mij drijft. Ik wil je als mens gelijkwaardig laten voelen aan anderen. Door je je kwaliteit, kracht en eigen wijsheid in jezelf te laten ontdekken. Precies dat.

Mijn persoonlijke ontdekking doet me beseffen hoe waardevol het is om te reflecteren over je eigen identiteit en je zelfinzichten te verbinden met de dingen die je doet in het leven. Op deze manier ga je onderweg om van je ‘werk’ iets te maken dat bijdraagt aan zingeving in jouw leven. En er is niks mooiers dan dat.

Ik heb er nu mijn werk van gemaakt om mensen te helpen deze verbinding aan te brengen.

In mijn boek Spring! Naar werken in verbinding met jezelf lees je meer over mijn verhaal en hoe ik mijn ‘gouden cirkel’ – om met de woorden van Simon Sinek te spreken – heb rond gekregen.

In januari 2022 zet Reina een volgende stap in haar loopbaan.

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha