Pauline Schakenbos – gangmaker WIN Werkkring Regio Foodvalley

5 oktober 2016

“Mensen bewustmaken van onbewuste motieven vind ik belangrijk”
Van jongs af aan is Pauline geïnteresseerd in gedrag van mensen en dieren. Honden zijn haar favoriet, omdat je ze zoveel kunt leren. Zodra ze op zichzelf ging wonen heeft ze een hond genomen. In de korte periode dat ze er geen een had, ging ze elke zaterdag naar het asiel om honden uit te laten. Ook de processen in de natuur fascineren haar. Daarom is deze van oorsprong Zuidhollandse op haar 18e naar Wageningen gekomen om ecologie en diergedrag te studeren.

Geen kunstje leren

Pauline vertelt dat de ideeën over hoe je met honden om moet gaan in dertig jaar tijd erg zijn veranderd. Eerst was er het straffen-belonen, toen kwam het positief belonen (de klikker-methode) en nu is het inzicht dat elke hond bereid is je maatje te worden als je maar duidelijk aangeeft wat je wilt. Het gaat er om dat je elkaars taal begrijpt en partners wordt. De parallel met de omgang met mensen is snel gemaakt.

Volgens Pauline zitten veel mensen nog in fase 2 en denken dat je mensen met beloning trucjes kunt leren. Daarom spreekt het natuurlijk werken van het WIN concept haar zo aan. Mensen die co-creëren en uitgaan van vertrouwen trekken meer als maatjes met elkaar op. Ze ziet een link naar een basisinkomen, waar ze een voorstander van is. Ze is er van overtuigd dat door vertrouwen te geven, mensen bereid zijn iets terug te doen voor de maatschappij. Delen is natuurlijk gedrag vanuit onze jager- verzamelaar instincten. Bovendien vindt ze dat ieder mens recht heeft op een minimum bestaansniveau, zonder daarvoor iets te hoeven bewijzen.

Talent Dynamics

In haar werk gebruikt ze de Talent&Wealth Dynamics Methode en speelse attributen om teams bewust te maken van ieders natuurlijke aanleg en hoe ze dit kunnen gebruiken in de samenwerking. Als ‘omdenker’ doorziet ze de blokkades en het vastdenken van mensen, maar ze herkent ook snel hun capaciteiten en passie. Ze wil ze nadrukkelijk geen kunstje leren. “Constructieve samenwerking begint met weten waar je kracht ligt. Door steeds nieuwe verbindingen aan te gaan blijf je nieuwe kansen en mogelijkheden ontdekken.”

De mens als uitgangspunt

Bij WIN komen voor haar al die elementen samen. Het samen werken op deze manier bevalt haar heel goed. Niet de organisatie, niet geld, maar mensen staan centraal en iedereen die wil kan een bijdrage leveren aan een betere wereld. Het leren door te doen spreekt haar aan. Zo is ze zelf ook begonnen om in haar eigen woonplaats Wageningen een WIN Werkkring op te bouwen. Pauline is vaak te vinden bij THUIS aan de Stationsstraat,  een initiatief van twee jonge meiden. THUIS is de gedeelde woonkamer van Wageningen. Hier deelt men talenten, ideeën en materialen met elkaar om samen te werken om Wageningen nog fijner te maken. THUIS voorziet in een behoefte: in de eerste tien maanden kwamen er al meer dan tienduizend mensen op af.

Meer over Pauline via:

https://www.facebook.com/pauline.schakenbos – Twitter @Pschak –https://nl.linkedin.com/in/paulineschakenbos www.boogconsult.nl

Pauline heeft intussen haar gangmakerschap beëindigd.

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha