Oh Omnicron

24 december 2021

Een brug
naar welvaart, welzijn
en welbevinden?

 

In lastige tijden komen humor en creativiteit bovendrijven. De werktitel van deze blog was enige tijd Kom nader, verwijzend naar de titel van een documentaire die ik onlangs zag. Ook Groepsimmuniteit avant la lettre speelde een tijdje door mijn hoofd. Op de valreep kies ik voor Oh Omnicron, want lachen is gezond én duurt het langst.

Omnikron is een van de woorden die ik een jaar geleden nog niet kende. Net zoals anamorfose, seed feed en umeboshi. Woorden die dit jaar door geplande en ongeplande ontwikkelingen op mijn pad kwamen. Omnikron, als de Griekse letter voor een virus dat impact heeft op de hele de wereld. Een virus dat mensen te slim af is, omdat het zichzelf zo snel ontwikkelt. Toeval of niet; Griekenland is de bakermat voor de westerse beschaving, met hun oikos, polis en agora als hyper actueel model voor een wereld waarin welvaart, welzijn en welbevinden hand in hand kunnen gaan. Hoe mooi is het als we op basis van deze filosofie met het virus leren leven, in plaats van de strijd aan te gaan.

De eenzame fietser

Die strijd is volgens de geleerden nodig om de zorg te ontlasten, maar diezelfde zorg heeft al veel langer een structureel probleem. Het virus maakt dat extra zichtbaar. Helaas kun je een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt. Iedereen heeft er last van, inclusief de zorg zelf. Het effect van te lang in hetzelfde kringetje doordraaien. Desondanks zijn Rutte en consorten niet te benijden, wat je ook van ze vindt. Het moet eenzaam zijn aan de top.
Kom nader, was daarom de ietwat stichtelijke titel die ik in gedachte had. Dit geïnspireerd door de documentaire over het leven en werk van Boudewijn de Groot die ik recentelijk zag en die mij raakte. Zijn hele oeuvre blijkt een biografie van zijn leven te zijn. Een eenzaam leven met een groot gemis; zijn ouders.
Het heeft ongetwijfeld te maken met de eenzaamheid waarmee ik dit jaar werd geconfronteerd in verband met de zorg voor mijn moeder. Een zware tijd, waarin ik een rol koos (zorgverlener) die niet bij mij past, maar waardoor ik wel van dichtbij ervaarde hoe mensonterend de zorg is georganiseerd. Een probleem dat we desondanks met elkaar in kleiner verband (familie, overheid en zorgverleners) wel hebben opgelost. Het heeft ons als familie nader tot elkaar heeft gebracht. Hoe mooi is dat.

Klein is het nieuw groot

De waarde van het belangeloos delen van het collectief opgebouwde win-win-win gedachtegoed wordt steeds zichtbaarder. Mooie voorbeelden te over dit jaar. Kijk voor WIN maar op de website, maar er komt veel meer voorbij waar ik blij van word. Om niemand tekort te doen blijf ik dicht bij mijzelf. Ik denk aan de uitdaging met Het Hof van Van Beurden en recentelijk de plannen voor Binckse Toekomstmakers. Stuk voor stuk ontwikkelingen waarin ik ervaar dat zaken gaan stromen als burgers, overheid en ondernemers tijdelijk samen werken aan oplossingen op basis van evenwaardigheid. Waarde creëren met elkaar levert groepsimmuniteit avant la lettre op; het virus heeft daar geen vat op.

Als ik echter het afgelopen jaar de krant lees of naar het nieuws kijk, dan bekruipt me het gevoel in een parallel universum te leven. Het beschrijft een hele andere wereld dan waarin ik leef en werk. Volgens Kees Klomp, expert van de betekeniseconomie, komt dat omdat we allang om zijn. De planeet is op, net zoals de mensen, zegt hij. We willen massaal iets anders, maar handelen er nog niet naar. Als de focus ligt op meervoudige waarde creëren, dan komt het volgens hem goed.

Oh oh Den Haag

Dat is wat I’M BINCK in de Haagse Binckhorst al jaren doet. Het is super leerzaam om deel uit te maken van dit proces. Natuurlijk gaat lang niet alles goed, zijn er ergernissen, tegenslagen en twijfels. Vallen er mensen af en komen er nieuwe bij. Dat hoort bij het leven, net zoals een virus,  maar geen reden om bij de pakken neer te zitten. Ik vind het een hoopvolle gedachte dat je zelf deel van de oplossing kunt zijn. Daarom eindig ik met een vrolijke noot: de Omnicron variant op Oh Oh Den Haag en wens ik iedereen veel welvaart, welzijn en welbevinden toe in 2022.

Irmgard Bomers

 

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha