Mister Enneagram – over het ware talent

15 april 2024

Tijdens het gesprek lacht hij regelmatig hartelijk om zichzelf. Alsof hij nog niet kan geloven wat hem is overkomen sinds hij via een vriendin kennismaakte met het enneagram. Dat was in 2017 en voor Cor van Ruijven betekende het een kantelpunt in zijn leven. Steeds meer zag hij in dat zijn ware talent altijd verborgen was gebleven. Toen dat lek boven was, ging zijn leven stromen, na jaren van sappelen.

Inzicht in jezelf

Als je Cor googelt dan vallen direct de geweldige foto’s op waarmee hij zichzelf profileert op de socials. Vol zelfvertrouwen kijkt hij de wereld in. Fotograaf Marcel Kooyman heeft ze gemaakt, een mooi praktijkvoorbeeld van delen-zorgen-ruilen uit de WIN-filosofie. Veel kan op deze manier met gesloten beurs gerealiseerd worden. In de loop van het gesprek komen nog meer WIN-riedeltjes langs, zoals hoofd-hart-handjes. Cor heeft die verbindingen allemaal verwerkt in het enneagram, een diagram met 9 persoonlijkheidstypen die verbonden zijn en zich tot elkaar verhouden. Inzicht hierin verklaart veel over jezelf en biedt houvast voor de toekomst.

Meer dan 30 jaar was hij tuinder. In 2011 ging hij failliet en ook nog scheiden. Na verloop van tijd besloot hij het roer om te gooien en coach te worden. Al die tijd werkte hij keihard en deed hij zich wel eens beter voor dan hij zich voelde. Uit die periode dateert zijn uitspraak “Jezelf als coach verkopen is heel wat moeilijker dan bloemen verkopen.” Corona gooide voor hem opnieuw roet in het eten, qua inkomen, en sinds die tijd bewandelt hij de weg van tweebaanswerk*, een oplossing waar steeds meer mensen voor kiezen. In zijn situatie betekent dat een aantal uren in loondienst bij een tuindersbedrijf, naast zijn werk als enneagram-coach. Inmiddels heeft hij ook zijn AOW, maar hij piekert er niet over om te stoppen. Wel gunt hij zichzelf meer vakantie en past hij zelfs af en toe op zijn kleinkind. Iets dat hij altijd vooruit schoof. Ook dat had hij nooit van zichzelf gedacht.

Zijn wijsheid haalt hij uit het universum, zegt hij, al is hij gecertificeerd als coach en heeft hij ook een enneagram opleiding bij Jan Willem van de Wetering gevolgd. “Als je verbonden bent met de aarde en het universum, dan komt alles naar je toe. Tijdens coachgesprekken komen soms hele volzinnen uit mijn mond en dan denk ik bij mijzelf: waar haal ik het vandaan?”
Het klinkt allemaal best vaag en zweverig. Cor beaamt dat. “De gemiddelde Westlander zit erg in zijn hoofd en zijn ego vindt daar wat van. Ik was die Westlander. Als er één een meeloper is geweest, dan was ik dat wel. Nu ben ik degene die veel vaker het voortouw neemt.”

Cor geeft regelmatig workshops, bijvoorbeeld op 24 april. Op 21 juni kun je hem tegenkomen op het WIN Werkt Festival. Op zijn website CvR Visie vind je meer authentieke foto’s en wetenswaardigheden over Cor.

Irmgard Bomers is partner van WIN Werkt en schrijver van o.a. de WIN Trilogie over de toekomst van werk.

* Zie Toekomsttijd – Tweebaans werk

 

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha