Dromen van werelderfgoed in Wateringen

7 mei 2024

Op een markante plek in Wateringen staat het Huis van Van Beurden. Het maakt deel uit van een historische driehoek met op steenworp afstand de Hofboerderij en de Wateringse Molen.

Gemeentearchitect P.J. van Beurden woonde van 1947 tot aan zijn overlijden in 1988 in het huis op de hoek van de Heulweg/Hofzicht dat dateert uit 1937. Het huis heet in de volksmond nog steeds het Huis van Van Beurden, wat illustratief is voor de impact die de architect heeft gehad op de naoorlogse ontwikkeling van Wateringen.

Verbeelding

Niet alleen het werk, maar ook de persoon Jan van Beurden en zijn wijze van werken spreekt tot de verbeelding van de huidige bewoners. Het past heel goed in deze tijd waarin er weer meer behoefte is aan gemeenschapsgevoel en het belang van een levendige lokale economie wordt onderkend. Zijn betekenis en werk voor Wateringen dreigt in de vergetelheid te raken, maar zijn aanpak is actueler dan ooit. Dat is de reden dat de huidige bewoners hun huis openstellen voor initiatieven en activiteiten die de ontwikkeling van een maatschappij ondersteunen waarin het gaat om delen in plaats van hebben. Een toekomstvisie waarin toegang hebben (tot bijvoorbeeld ruimte, spullen en kennis) belangrijker wordt dan bezit. Hierover heeft de huidige bewoonster veel geschreven.

Aarde als erfgoed

Een van die initiatieven is de Krui-tocht en de wens van Henry Mentink om de aarde op de Werelderfgoedlijst te krijgen. In 2022 vertelde Henry hierover op de expositie Woondromen in de Hofboerderij. Destijds werd door de bewoonster van het Huis van Van Beurden de wens uitgesproken dat in Wateringen ook een stuk grond op deze erfgoedlijst komt te staan. Deze wens komt in het Dromenboek te staan dat verschijnt t.g.v. de 3e Krui-tocht die plaatsvindt van 22 april -5 juni 2024.

Kennismaken

Op 8 juni 2024 was het Huis van Van Beurden pleisterplaats van een wandel- en fietstocht langs werken van Jan van Beurden i.s.m. de Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul. Een goede gelegenheid om te ervaren hoe verleden, heden en toekomst van wonen in Wateringen met elkaar wordt verbonden in het Huis van Van Beurden.

Het is de uitkomst van een organisch ontwikkelproces dat in juni 2020 begon met een verhalenavond.

Voor meer informatie:

Wikipedia/Jan van Beurden
WIN publicaties/Irmgard Bomers
Krui-tocht/Henry Mentink

 

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha