Lifehack | De werkcultuur blijft achter
Het boek Wat een geluk, een lifehack voor je werk‘ maakt je leven als werkende een stuk simpeler. In drie delen (IK, WIJ, IK & WIJ) ontdek je stap voor stap hoe je betekenisvol kunt samen werken in de snel veranderende wereld. Hieronder lees je een hoofdstuk uit deel II: De werkcultuur blijft achter (or in English: Lifehack Our work culture lags behind).
De werkcultuur blijft achter
Van welk werk word je blij? Vergaderen of rapporten schrijven die niemand leest; ideeën bedenken waar geen ruimte voor is; repeterend werk? Niet veel mensen zullen dit bovenaan hun lijstje hebben staan. Toch verdien je waarschijnlijk een groot deel van jouw inkomen hiermee. Best gek.
Nederland heeft zich ontwikkeld tot een kenniseconomie, maar onze werkcultuur dateert uit het industriële tijdperk. De arbeidsmarkt is niet georganiseerd om veel uitdaging en creativiteit te bieden. Ons werksysteem is nog gebaseerd op 20 jaar studeren, 40 jaar werken en dan 20 jaar genieten. Het werk zelf knippen we op in functies, taken en uren. Heel vreemd, want kennis produceer je niet op deze manier. Talent blijft daardoor grotendeels onbenut. Daarmee doen we niet alleen onszelf tekort, maar houden we ook ontwikkelingen tegen. Veel werk wordt, bewust of onbewust, in stand gehouden. Een werkweek van 60 uur slaat daarom nergens op. Druk, druk, druk is het nieuwe normaal geworden. Tegelijkertijd groeit het verlangen naar meer uitdaging en betekenisvol werk.
Ook de noodzaak om te blijven ontwikkelen wordt breed gedragen, maar we krijgen een leven lang leren niet georganiseerd. Met als gevolg dat door de snelheid van ontwikkelingen steeds meer werk een tijdelijk karakter krijgt. Het effect is voortdurend solliciteren naar een baan of een opdracht; nog een activiteit waar weinig mensen blij van worden. Vraag & aanbod op de arbeidsmarkt sluiten niet meer op elkaar aan en daarmee is het een van de slechtst functionerende markten geworden. De tijd is rijp om werk zodanig te organiseren dat het persoonlijke, maatschappelijke en economische voordelen biedt.
Weetje: een derde van de kenniswerkers is ’s avonds het meest productief.