Lifehack | De wereld draait door

16 februari 2021

Het boek Wat een geluk, een lifehack voor je werk‘  maakt je leven als werkende een stuk simpeler. In drie delen (IK, WIJ, IK & WIJ) ontdek je stap voor stap hoe je betekenisvol kunt samen werken in de snel veranderende wereld. Hieronder lees je een hoofdstuk uit deel II: De wereld draait door (or in English: Lifehack The world goes on).

De wereld draait door

Waar IK gaat over jouw wereld(beeld), staat WIJ voor de groep: erbij horen, verbinding met anderen, samen optrekken, voor elkaar zorgen. Steeds meer mensen zien in dat groei niet oneindig is. Dat méér is niet altijd beter is en harder werken niet leidt tot meer resultaat. WIJ is de maatschappij. Die bestaat al sinds mensenheugenis uit drie organismen die elkaar beïnvloeden en in stand houden. De oude Grieken noemden het de oikos, polis en agora. Sinds duurzaamheid op de agenda staat wordt wereldwijd over people, planet, profit gesproken. In onze samenleving is dat synoniem voor je privéleven (jij & je naasten), de overheid (voor beleid & regelgeving) en de markt (waar vraag & aanbod regeert).

Van oudsher zijn het gescheiden werelden met eigen belangen. Sinds de komst van internet zijn de grenzen aan het vervagen en is er een toenemend bewustzijn dat de harmonie tussen people, planet en profit ver te zoeken is. Het is algemeen bekend dat structurele problemen alleen door integraal te werken kunnen worden opgelost. In de praktijk blijven kloven bestaan, zoals tussen links & rechts, de systeem- & leefwereld en vast & flexwerk. Ondertussen worden problemen complexer en verstoren disruptieve ontwikkelingen de gevestigde structuren.

Om die uitdagingen aan te kunnen is integrale flexibiliteit nodig. Daar kan iedereen die wil aan bijdragen. Ook jij. Gewoon door een win-win-win perspectief als uitgangspunt te nemen. Hiermee kun je tegenstellingen en patronen doorbreken. Ook jouw werkpatroon. Dit begint met een andere blik op werk.

Weetje: het Centraal Bureau voor Statistiek heeft geen definitie van werk.

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha