Lezing Mode uit de Gouden Eeuw nog altijd actueel
Wie van mode houdt, zal op de 17de-eeuwse portretten van de Haagse schilder Jan van Ravesteyn meer dan genoeg moois kunnen ontdekken. Van Ravesteyn portretteerde rijke dames en heren, het stadsbestuur en statige officieren in eigentijdse, modieuze kleding. Hoe zag de mode van die tijd eruit? Zijn de trends van toen vergelijkbaar met de trends van nu? En maakt de 17de-eeuwse mode een comeback op de catwalks?
Historische mode op de catwalks van nu
Op deze vragen wordt een antwoord gegeven tijdens de lezing ‘Mode uit de Gouden Eeuw: nog altijd actueel’. Eerst vertelt kunsthistorica Saskia Kuus over de mode op de 17de-eeuwse portretten van Jan van Ravesteyn. Daarna laat styliste en fashion editor Xaviera Aubri zien hoe deze mode een comeback maakt op de catwalks en dat de impact van de Nederlandse meesters ook buiten het museum voelbaar is. De 17de-eeuwse kunst blijkt een onuitputtelijke bron van inspiratie voor hedendaagse mode-ontwerpers zoals Versace, Alexander McQueen en Dolce & Gabbana.
Over de sprekers
Saskia Kuus, medesamensteller van de tentoonstelling, studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden en publiceerde onder andere over 17de-eeuwse kleding van schutters. In de publicatie ‘Jan van Ravesteyn, een Haagse portretschilder’ besteedt ze veel aandacht aan de mode op zijn portretten.
Xaviera Aubri studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten en is werkzaam als freelance Fashion Editor voor modetijdschriften zoals Vogue, Glamour en het Algemeen Dagblad. Regelmatig bezoekt ze grote modesteden zoals Parijs, Milaan en Londen voor shows en exposities waarin kostuums centraal staan.
Praktische informatie
De lezing start 26 maart om 15.00u. Kosten: €12,50 regulier of €7,50 voor kortingspashouders (Museumkaart, Rotterdam- of Ooievaarspas).
Tickets kunnen online worden gekocht.
Voor of na de lezing kunt u op eigen gelegenheid de tentoonstelling ‘Gezichten van de Gouden Eeuw. Portretten van Jan van Ravesteyn’ bezoeken.
WIN gaat over werken in de context van de nieuwe economie. De nieuwe economie is in ontwikkeling en omvat een breed scala aan onderwerpen en thema’s die van invloed zijn op je werk. Door daar kennis van te nemen bouw je een voorsprong op. Je komt tot nieuwe inzichten en ideeën en je breidt je netwerk uit met waardevolle contacten.
In de nieuwe economie werk je samen. Daarom plaatsen we belangeloos activiteiten, bijeenkomsten en conferenties op de agenda die relevant zijn in dit verband. Je leert dan op een natuurlijke manier de nieuwe economie ontdekken. Dit event is hier een voorbeeld van.
Haags Historisch Museum
Locatie:
Haags Historisch Museum
Korte Vijverberg
Den Haag