IK & WIJ

28 januari 2019

In de serie Zin van het Leven interviewt Fokke Obbema voor de Volkskrant verschillende mensen over dit thema. Onder de titel “Luister naar je innerlijke stem”  verwoordt Monique Maarsen wat voor haar IK & WIJ betekent: de kunst om te leren omgaan met het belang van de groep en je eigen belang. Een terugkerend thema bij werken in netwerken, dat er nog een derde dimensie aan toevoegt: de ontwikkeling van de nieuwe economie.

De zin van je leven schrijf je zelf

Deze uitspraak van Loesje is de leidraad voor Monique.

“Voor mij is het vooral de kunst te leren omgaan met de spanning tussen groep en individu. De groep staat dan voor: erbij horen, verbinding met anderen, samen optrekken, voor elkaar zorgen. Terwijl het individu staat voor: je ontplooiing, je eigen verantwoordelijkheid, maar ook voor egoïsme, jezelf op de eerste plaats zetten. Die ‘ik’ is uiteindelijk eenzaam. Wat die twee, groep en individu, verbindt, is empathie. Die kun je voor anderen opbrengen, maar die moet je ook voor jezelf leren voelen.”

Tijdelijke verbindingen

De nieuwe economie vormt de context voor WIN (werken in netwerken). Daarin werken een aantal zaken anders dan we gewend zijn. Tijdelijkheid is er een van.
Als je je werk (deels) in netwerken organiseert dan verbind je de IK & WIJ behoefte in tijdelijke teams. Daarin werk je (IK) mee aan een gezamenlijk doel (WIJ) op basis van gelijkwaardigheid. Tijdelijk, omdat de wereld en onze eigen behoeften steeds sneller veranderen. Gelijkwaardigheid, omdat iedereen deel is van/ bijdraagt aan het resultaat. De ene keer ben je de initiator van het doel, de andere keer werk je mee aan andermans doel. Op deze manier creëer je de benodigde flexibiliteit die nodig is om in een complexe wereld zinvol werk te blijven doen.

 

 

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha