Hoe gaat het met Gonnie?

5 februari 2020

In oktober vorig jaar startte Gonnie Olierook met haar nieuwe job in de Caballerofabriek. Een enorme stap, voor Gonnie zelf en haar collega’s van Philadelphia Zorg. Met Gonnie gaat het prima. De zorgorganisatie zoekt nog naar een manier om deze nieuwe vorm van werken in de eigen organisatie te verantwoorden. Stap voor stap wordt er aan gewerkt.

Focus op eigen kracht

Op de eerste dag dat Gonnie zelfstandig in de Caballerofabriek werkt, ben ik gevraagd om een oogje in het zeil te houden. Voor mij een goede aanleiding om het boek “Wat een geluk, een lifehack voor je werk” met haar door te nemen. Gonnie heeft bij de boekpresentatie een exemplaar ontvangen en ze wil graag weten wat erin staat. Haar leesvaardigheid is beperkt, maar het boek bevat gelukkig veel plaatjes. Het woord geluk spreekt haar aan en ze zegt dat ze vrolijk wordt van de cover. Het woord lifehack kent ze niet -net als heel veel anderen-, maar nu wel. “Lifehack is geluk” zegt ze stralend. En zo is het.

Het woord focus is ook te ingewikkeld, maar bij ‘eigen kracht’ barst ze los: “Ik ben goed in horeca, planten water geven, breien, strijken en stickeren. Als iemand mij vraagt: Gon wil je mij helpen, dan word ik vrolijk. Ik ben behulpzaam en kan met iedereen goed omgaan. En als ik even niets te doen heb dan brei ik. Breien is ook werk hoor. Ik ben een crea bea en verkoop colletjes. Het zou mooi zijn als we in de Caballerofabriek ruimte krijgen om mijn eigen spulletjes te verkopen.”

Na een halfuurtje stoppen we. Het is genoeg voor vandaag. Gonnie gaat verder met haar werk (stickeren voor Jools Catering) en ik pak mijn eigen werk weer op.

Gonnie creëert meervoudige waarde

Aan het eind van de ochtend komt Gonnie’s broer met partner langs om met haar te lunchen en te kijken hoe haar nieuwe werkomgeving eruitziet. De collega’s van Freshbridge komen langs om te melden dat Gonnie’s fotoshoot een weekje wordt uitgesteld. Ze noteert het in haar agenda. Om 14 uur wordt ze opgehaald. Apetrots dat ze het deze dag helemaal alleen heeft gered.

Gonnie gaat het wel redden in de Caballerofabriek; de ondernemers in het bedrijfsverzamelpand zijn blij met haar. Maar ze creëert veel meer waarde voor de fabriek. Speciaal voor haar besluit minister Hugo de Jong een overleg met de bestuursvoorzitter van Philadelphia Zorg in de Cabfab te plannen. De zorgorganisatie zoekt nog naar mogelijkheden om de businesscase intern sluitend te maken. Daar kan de win-win-win aanpak bij helpen. De huurdersvereniging is al ingeseind.

Gonnie ontvangt minister Hugo de Jonge in de Caballerofabriek
IK? Ja jij!

Lees hier de eerdere blog over smaakmaker Gonnie en het vervolg van dit verhaal.

Irmgard Bomers is schrijver van o.a. ‘Wat een geluk, een lifehack voor je werk”  en initiatiefnemer van de WIN Proeftuin voor de toekomst van werk.

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha