Hoe beïnvloedbaar ben jij?

Op woensdag 16 januari organiseert ProDemos samen met Eddy Seesing een bijzondere avond. Aan de hand van een experiment kom je in de wereld van het lobbyen terecht en ervaar je zelf hoe het is om ‘belobbyd’ te worden.

Het geheimzinnige fenomeen lobbyen

Recentelijk is het debat over lobbyisten weer opgelaaid. Steeds vaker wordt het geheimzinnige fenomeen in het daglicht gezet door journalisten en wetenschappers. Zo horen we schokkende onthullingen over hoe verweven de ambtenarij, politiek en belangenorganisaties met elkaar zijn. Maar hoe gaat lobbyen precies in zijn werk en wat komt daar bij kijken? En zijn er regels nodig om het lobbyen transparanter te maken?

Tijdens deze avond brengen we de verschillende perspectieven samen om zo een duidelijker beeld te krijgen of en hoe we het beste de lobby kunnen reguleren. Journalisten, wetenschappers, een kunstenaar, het publiek en lobbyisten zelf praten tijdens deze avond met elkaar om hier antwoord op te vinden.

‘The Lobby Experience’

Media kunstenaar Eddy Seesing voert een experiment uit: ‘The Lobby Experience’. Aan alle bezoekers wordt gevraagd om op hun mobiele telefoon hun mening te geven over een aantal stellingen aangaande het reguleren van lobby. Daarmee wordt je ingedeeld in het systeem als voor- of tegenstander van het reguleren van lobby. Daarna word je ‘belobbyd’ door vijf echte lobbyisten, zonder dat je weet wie wie is en voor wie zij spreken! Wordt je mening beïnvloed door hen?

Doel experiment

Eddy Seesing wil je met dit project laten ervaren hoe het is om als politicus, bestuurder of beleidsmaker verschillende opvattingen over een onderwerp te moeten afwegen. Aan de hand van  het thema ‘Regulering van de Haagse Lobby’ word je als het ware ‘belobbyd’.

The Lobby Experience komt mede tot stand dankzij ondersteuning van CBK Rotterdam en het Mondriaanfonds.

Na ‘The Lobby Experience’ try-out is er een paneldiscussie over de zin en (on)mogelijkheden van het reguleren van de lobby.

Panelleden

Ariejan Korteweg is politicoloog en politiek verslaggever bij de Volkskrant. Hiervoor was hij correspondent in Parijs voor de Volkskrant, waarna hij het boek Surplace schreef over de politieke en maatschappelijke situatie in Frankrijk.

Dr. Joost Berkhout is universitair docent binnen het programma Vergelijkende Politicologie en onderzoeker naar Public Affairs aan de Afdeling Politicologie van de Universiteit van Amsterdam. Momenteel werkt hij aan het onderzoeksproject ‘Belangengroepen in West-Europa in kaart gebracht’. Dit project heeft als doel om antwoord te krijgen op vragen als wie het overheidsbeleid probeert te beïnvloeden en of er verschillen zijn tussen sectoren en landen hierbij.

Hein Greven is partner en mede-eigenaar Wepublic, een adviesbureau voor Public Affairs en communicatie. Als communicatieadviseur ligt zijn focus op public affairs en lobby. Sinds dit jaar is Hein fellow bij het de Witt Institute for Advanced Negotiations, dat tot doel heeft om de kunst van het onderhandelen naar een hoger niveau te tillen.

Deelname is gratis, maar aanmelden is verplicht.

WIN gaat over werken in de context van de nieuwe economie. De nieuwe economie is in ontwikkeling en omvat een breed scala aan onderwerpen en thema’s die van invloed zijn op je werk. Door daar kennis van te nemen bouw je een voorsprong op. Je komt tot nieuwe inzichten en ideeën en je breidt je netwerk uit met waardevolle contacten. 

In de nieuwe economie werk je samen. Daarom plaatsen we belangeloos activiteiten, bijeenkomsten en conferenties op de agenda die relevant zijn in dit verband. Je leert dan op een natuurlijke manier de nieuwe economie ontdekken. Dit event is hier een voorbeeld van.

Kies je programma

ProDemos, Studio,

Locatie:
ProDemos, Studio,
Hofweg 1, Den Haag

 

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha