Robocop en de rechtstaat

Hoe kan de technologisering van de politie op transparante wijze vorm krijgen in een democratische rechtsstaat?  Op 29 dinsdag januari houden het Tijdschrift voor de Politie en ProDemos een debat over technologisering in de rechtshandhaving. Aan de hand van stellingen, die de sprekers eerst zullen toelichten, neemt het publiek zelf actief deel aan het Lagerhuisdebat.

Nieuwe technieken

Nieuwe, revolutionaire technieken doen in rap tempo hun intrede in de rechtshandhaving. Binnen de Nederlandse overheid bestaan al tientallen projecten waarin big data op geavanceerde wijze worden geanalyseerd. Met dit soort technieken kan de Nederlandse overheid  onder andere makers van kinderporno, drugshandelaren en fraudeurs traceren. Deze technieken zijn vaak geheim om ervoor te zorgen dat ze effectief blijven.

Maar hoe garandeer je dat deze technieken betrouwbaar en neutraal zijn en worden ingezet? Zijn ze voor manipulatie vatbaar? En wie controleert dat?

Programma

 • 19:30-20:00 Inloop.
 • 20:00-20:10 Welkom door Jaco van Hoorn.
 • 20:10-20:45 Lagerhuisdebat. Hoe ver kan en mag de politie gaan met het inzetten van digitale instrumenten? Met inleidingen van Hans de Zwart, en Frank Smilda
 • 20:45-21:00 Verdiepend interview met Bart Jacobs.
 • 21:00–21:20 Lagerhuisdebat. Wat zijn de politieke en maatschappelijke consequenties van de technologisering van de politie?
  Met een inleiding van Kathalijne Buitenweg.
 • 21:20-21:30 Afronding debat onder leiding van Jaco van Hoorn.

 

Praktische informatie

 • Wanneer: dinsdag 29 januari 2019, 20.00 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
 • Waar: ProDemos, Hofweg 1H, 2511 AA Den Haag
 • Toegang: gratis, maar aanmelden is verplicht. Je kunt je aanmelden via het reserveringssysteem

WIN gaat over werken in de context van de nieuwe economie. De nieuwe economie is in ontwikkeling en omvat een breed scala aan onderwerpen en thema’s die van invloed zijn op je werk. Door daar kennis van te nemen bouw je een voorsprong op. Je komt tot nieuwe inzichten en ideeën en je breidt je netwerk uit met waardevolle contacten. 

In de nieuwe economie werk je samen. Daarom plaatsen we belangeloos activiteiten, bijeenkomsten en conferenties op de agenda die relevant zijn in dit verband. Je leert dan op een natuurlijke manier de nieuwe economie ontdekken. Dit event is hier een voorbeeld van.

ProDemos, Studio,

Locatie:
ProDemos, Studio,
Hofweg 1, Den Haag

 

Deel dit bericht!

@werkinnetwerken #zdha