Gonnie baalt van Corona
Gonnie is verdrietig. “Die K-Corona”, antwoordt ze uit de grond van haar hart op de vraag wat er aan de hand is. De regering heeft nieuwe maatregelen aangekondigd en aan de vorige bewaart ze geen fijne herinneringen. Ze is behoorlijk aangekomen en net op weg om wat af te vallen. Ook is ze bang dat haar werk weer stopt. Drie jaar geleden ontmoetten we elkaar voor het eerst. In de tussentijd is er, ondanks Corona, veel gebeurd.
Dromen komen uit
“Bedankt jongens”. Klaas van de catering steekt even zijn hoofd om de deur. De medewerkers van Gewoon Binck hebben hem die ochtend in de keuken geholpen met het maken van broodjes en wraps. Het is maar een van de vele taken die Gonnie en haar collega’s uitvoeren.
Niet alleen in de Caballerofabriek, maar ook bij de ministeries, de gemeente, in de supermarkt, bij strandtenten en op tal van andere plekken.
Gonnie vindt werken in de horeca het leukst, maar ze wil ook mooie producten blijven maken voor het winkeltje, zoals biologische zeep, (kerst)kaarten en naambekers. Haar nieuwste creatie is een bekerwarmer. Haar droom om een eigen winkeltje te hebben is uitgekomen. Gewoon Binck heeft een eigen unit in de Caballerofabriek gekregen die wordt gebruikt als uitvalsbasis voor de activiteiten en als plek om te leren. Hier is ook het winkeltje. Vorige week hebben ze een recordomzet van 90 Euro gedraaid. Het gevolg is wel dat de voorraad bijna op is, dus ze moet hard werken met haar collega’s Grace, Joella en Helmke om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Van de verkoopopbrengst wordt nieuw materiaal aangeschaft.
Blijven leren
Naast al dat werken is er ook nog tijd om te leren. Bijna wekelijks is er een lesactiviteit in groepsverband. Veel onderwerpen houden verband met het werken in de horeca. Het varieert van Engelse les tot workshops over hygiëne, kruiden en allergieën. Ook het maken van biologische zeep hebben ze zich eigen gemaakt. Op individueel niveau werkt Gonnie aan het verbeteren van haar lees- en schrijfvaardigheid. In de toekomst hoopt ze nog beter te worden in het maken van producten. Die kans is groot, want binnenkort komt er een nieuwe vrijwilliger van de kunstacademie.
Al die positieve verhalen kunnen niet voorkomen dat bij Gonnie de tranen hoog zitten. “Ik hoop niet dat we weer een lockdown krijgen, maar het is fijn om er even over te praten.” Haar verdriet is oprecht en ze spreekt uit wat anderen voor zich houden. Daarmee is en blijft ze met haar collega’s een inspiratiebron voor velen.
Lees ook Smaakmaker Gonnie – Hoe gaat het met Gonnie? – Gonnie werkt aan haar droom
Irmgard Bomers is schrijver van o.a. ‘Wat een geluk, een lifehack voor je werk” en initiatiefnemer van de WIN Proeftuin voor de toekomst van werk.