Eikels maken gelukkig – een kerstverhaal

19 december 2017

In Landleven stond een verhaal over Willem en Claudia, een stel dat in Drenthe op een heel natuurlijke manier varkens houdt. Hun varkens lopen los in het bos, leven veel langer dan gemiddeld en worden in de winter bijgevoederd met eikels.

Natuurlijk werken

Vrijwilligers zamelen elk jaar 7 ton eikels in voor dit doel en ze krijgen daarvoor 15 cent de kilo. Eikels maken gelukkig, zeggen Willem en Claudia. Twee mensen die op hun manier natuurlijk werken.

In de zomervakantie heb ik Bellota geproefd, de duurste en beroemdste Spaanse ham ter wereld. Die wordt gemaakt van varkens die eikels te eten krijgen. In de laatste zes weken van hun korte leven. Interessant! Zouden Willem en Claudia weten dat ze goud in handen hebben?

Wat zijn we toch eikels

Waarom zien we niet dat we goud in handen hebben? Waarom doen we af en toe zo moeilijk? Geven we niet thuis? Irriteren we ons aan elkaar en aan ‘het systeem’. Het simpele antwoord is: het hoort erbij. Zonder gedoe geen verandering. Als individu en als maatschappij¬† zitten we midden in het transformatie (of is het transitie?) proces. Die interactie tussen IK & WIJ maakt dat het niet simpel is. De twijfel slaat bij tijd en wijle toe bij iedereen. Ook bij mij. Gelukkig maar, want we hebben de wijsheid niet in pacht.

Een blije eikel

Ik merk dat er het afgelopen jaar een enorme rust over mij is gekomen, omdat het WIN-concept voor mij werkt en daardoor ook voor steeds meer anderen. Afgelopen zaterdag was voor mij de bekroning met de laatste bijeenkomst van het Challengeteam. Wat een geweldig stel mensen. Een prachtige afronding van een complex project, dat we dankzij de NSvP Challengeprijs realiseerden. Een traject waarin de oude en nieuwe manier van samen werken schuurde. Het is niet af, nooit af, maar WIN gaat door. Het is de nieuwe realiteit van een leven lang ontwikkelen. Ik ga als een blije eikel het nieuwe jaar in, omdat ik weet dat we goud in handen hebben: mensen die met elkaar werken aan de toekomst van hun eigen werk. Een toekomst met meer flexibiliteit, in alle opzichten. Dat wens ik iedereen toe!

Irmgard Bomers (initiatiefnemer van WIN) blogt regelmatig over zaken die haar werk raken.

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha